header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Buizerd

 
   
  De buizerd is een roofvogel. Het is een sterke, gedrongen vogel. Zijn snavel is kort en licht gebogen.
De gewone buizerd kan beschouwd worden als een typische vertegenwoordiger van deze vogelsoort. Hij wordt om en nabij de 60 cm lang. Zijn kleur varieert per dier van licht bruin tot bruin en zwartbruin.
Overdag zit de gewone buizerd op een verhoging, bijvoorbeeld op een boom of een uitstekende rots. Met zijn scherpe ogen houdt hij zijn omgeving goed in de gaten. Zijn gezichtsvermogen is veel beter dan dat van de mens. Wanneer hij een prooidier ontdekt schiet hij in zweefvlucht eerst schuin naar boven en dan naar beneden. Hij het dier met zijn sterke poten die voorzien zijn van scherpe en lange klauwen.
Kleinere dieren worden direct gedood door de kracht van zijn aanval. Grotere dieren dood hij door hun schedel in te slaan met zijn krachtige snavel. De boven- en ondersnavel hebben scherpe randen, de buizerd gebruikt ze als een soort schaar. Kleinere prooidieren worden in hun geheel doorgeslikt. Via de zeer rekbare krop en de zogenoemde kliermaag komt het voedsel in de maag. Door wordt de prooi de verteringssappen verteerd. Onverteerbare gedeelten zoals veren en haren worden weer uitgebraakt. Deze resten noemt men haarballen of braakballen.
Wanneer de gewone buizerd boven zijn jachtterrein cirkelt kan hij lange tijd zweven zonder dat hij zijn machtige vleugels beweegt. Net zoals bij een zweefvliegtuig dat gebruik maakt van een opwaartse druk kan de buizerd ook door de thermiek in de lucht blijven zweven.
Deze thermiek komt alleen in bepaalde gebieden voor, zoals bijvoorbeeld aan de randen van gebergten of boven warm geworden akkers. Hierdoor wordt de buizerd gedwongen binnen dit gebied te blijven cirkelen. Het territorium dat hierdoor ontstaat is meestal niet groter dan 1 tot 2 vierkante kilometer.

Evenals de arend bouwt ook de gewone buizerd een horst. Dit nest wordt bekleed met mos en veren. Het nest wordt elk jaar weer verder uitgebouwd en verbeterd. Een buizerdpaar blijft normaal gesproken een heel leven samen. In het voorjaar legt het vrouwtje drie eieren, ze zijn groenachtig van kleur en ze zijn bedekt met bruine vlekken. Ze worden afwisselend door beide ouders bebroed. De jongen hebben grijze of witte donsveertjes en worden de eerste zes weken door de ouders gevoed. Daarna zijn ze in staat te vliegen.
De voeding van de gewone buizerd bestaat vooral uit muizen. Daarom zijn buizerds bijzonder nuttige dieren en moeten ze dan ook beschermd worden. Verder eten ze ook slakken, wormen, insecten en konijnen.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009