header landen en staten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Burkina Faso

 

Terug naar overzicht Afrika >>

 

Burkina Faso is een republiek in West-Afrika voorheen Opper-Volta genaamd. Het land grenst aan Benin, Ivoorkust, Ghana, Mali, Niger en Togo.
Burkina Faso heeft zijn huidige naam pas sinds 1983. Bij velen zal het land nog
beter bekend zijn onder de oude naam: Opper Volta. Zijn nieuwe naam kreeg het van Thomas Sankara, een militaire couppleger met anti-imperialistische en maoïstische voorkeuren. 

Kaart van Burkina Faso

Geschiedenis
Tot het einde van de 19de eeuw is de geschiedenis van Burkina Faso gedomineerd door de Mossi. De Mossi probeerden vanaf de 11de eeuw een groot imperium te maken van noordoost Afrika. Na de komst van de Fransen in 1896 werd het een Franse kolonie. Op 5 augustus 1960 is het toenmalige Opper-Volta onafhankelijk geworden van Frankrijk. In 1984 is door de toenmalige president Thomas Sankara het land hernoemd tot Burkina Faso wat zoiets betekent als het 'land van de eerlijke mensen'.

Politiek
President: Blaise Compaore (Oktober 1987)
Regeringsleider: Ernest Paramanga Yonli (November 2000)

Economie
Burkina Faso is een van de armste landen van de wereld. 80% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw die gesubsidueerd door de VN. Droogte, slechte bodem en infrastructuur, maar ook slechte opleiding zijn de voornaamste problemen.

Geografie
Burkina Faso een van de Sahel landen, is volledig door land omsloten en heeft derhalve geen zeehavens. Burkina is een klein land in West-Afrika. Het noorden is woestijnachtig, in het zuiden regent het wel eens en tref je zelfs bossen en suikerrietvelden aan.
Het land is volledig ingesloten door zijn buurlanden, waaronder de regionale grootmachten Mali en Ghana. Er is geen toegang tot zee. De bevolking is arm, het land (te) dichtbevolkt. Veel Burkinezen hebben vanwege deze bevolkingsdruk de afgelopen jaren hun heil gezocht in het meer welvarende buurland Ivoorkust. Deze migratie zorgt daar de laatste tijd voor etnische spanningen.

Toerisme
De hoofdstad met de klinkende naam Ouagadougou is een aangename, typisch West-Afrikaanse stad die goed te voet te verkennen is. De drukke centrale markt is een aanrader. Verder valt op dat de straten er vol zijn met brommertjes, de zogenaamde 'mobylettes'.
Ouagadougou is al van oudsher het machtscentrum van het land. Zo'n 500 jaar geleden begonnen zich in wat nu Burkina heet uit de traditionele dorpsculturen grotere verbanden te ontwikkelen. De koninkrijken van de Mossi (ook wel Môosé) kregen daarbij al snel de overhand, waarbij dat van Ouagadougou uiteindelijk na diverse stammentwisten als sterkste staat naar voren kwam. De Mossi onderdrukten de vele andere etnische groepen in de regio. Ook voerden zij heftige oorlogen tegen de moslims van buurland Mali.
Het Mossi-koninkrijk bleef eeuwenlang de baas over Burkina Faso, tot de komst van de Franse kolonisten aan het eind van de negentiende eeuw. Ook nu nog, na ruim honderd jaar Franse verdeel-en-heerspolitiek en dekolonisatiestrubbelingen, zijn de Mossi de dominante bevolkingsgroep in Burkina. Er is ook nog steeds een traditionele koning, de 'naba', die woont in Ouagadougou.
Naast de hoofdstad Ouagadougou is Bobo Dioulasso een speciale vermelding waard. 'Bobo' is de tweede stad van het land. Het ligt in het zuidwesten van Burkina, aan de spoorlijn tussen Ouagadougou en Abidjan (Ivoorkust), en heeft 200.000 inwoners. De stad heeft een relaxte atmosfeer, wat je kunt aflezen aan het aantal straatcafeetjes en het actieve nachtleven.
Belangrijkste toeristische trekpleisters zijn de Grande Marché de moskee uit 1880 en de oude stadswijken. Maar zoals zo vaak in West-Afrika maken vooral de mensen en het dagelijks leven van een bezoek een bijzondere ervaring.

Telefoongids Burkina Faso
Postcodes Burkina Faso

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009