header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Cafe´ne vermindert
insulinegevoeligheid

 
   
Nijmegen (NL) - Diabetici met gewenning aan een te lage bloedsuikerspiegel zijn misschien gebaat bij theofylline. Maar aan de stof, en zijn verwant cafe´ne, kleven mogelijk ook risico's.

Type-1-diabetici, die geen insuline kunnen aanmaken, hebben zo'n twee ß drie keer per week een te lage bloedsuikerspiegel, ook wel hypoglykemie. Zij kunnen de toestand, gekenmerkt door symptomen als trillingen, hoofdpijn en hartkloppingen, zelf verhelpen met een beetje suiker. Af en toe treedt echter een ernstige hypoglykemie op, die kan leiden tot een coma of epileptische aanval. Bij ongeveer een kwart van de patiŰnten komt gewenning aan hypoglykemie voor, wat de kans op een ernstige aanval vergroot. Een verminderde respons van onder andere adrenaline verzwakt dan de symptomen van hypoglykemie, waardoor patiŰnten niet op tijd ingrijpen.
Bastiaan de Galan, onlangs gepromoveerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, ontdekte dat de stof theofylline de kans op een ernstige hypoglykemie vermindert. De stof bevordert tijdens een hypoglykemie het vrijkomen van adrenaline, waardoor ook als er sprake is van gewenning symptomen ontstaan. Vals alarm is uitgesloten, het middel heeft onder normale omstandigheden geen effect, omdat het lichaam tolerantie opbouwt.
Het is echter niet zeker dat theofylline geschikt is als geneesmiddel. De Galan ontdekte namelijk ook dat de stof de insulinegevoeligheid vermindert. Dit is geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten, een risico dat bij diabetici al verhoogd is. In dit kader bestudeerde De Galan het effect van cafe´ne, een verwant van theofylline. Een gemiddelde inname van cafe´ne verminderde ook de insulinegevoeligheid. De Galan vindt het echter voorbarig om diabetici het gebruik van cafe´ne af te raden, aangezien er in eerdere onderzoeken geen verbanden zijn aangetoond tussen cafe´negebruik en hart- en vaatziekten. Waarschijnlijk ontwikkelt het lichaam een tolerantie voor de stof.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


ę copyright WorldwideBase 2005-2009