header_science

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De piramide van Cheops
Feiten over de buitenkant

 

Egypte FORUM De Egypte pagina ...klik hier

 
Het beroemdste voorbeeld van vergevorderde technologie in de oudheid zijn de piramiden van Giza. De grote piramide is uniek in vergelijking met alle andere piramides. Dit is het nauwkeurigst en volledigst opgemeten bouwwerk ter wereld.

De piramide had oorspronkelijk een hoogte van 146 meter en bereikte precies dezelfde hoogte als de ernaast gelegen piramide van Chafre (Chefren in het Grieks); die van Chufu werd echter gebouwd vanaf een lager grondplan en is dus de grootste piramide.

het grondplan van de piramide van Chufu bestrijkt 5,5 hectare met zijden van 232 meter.

Het grondplan bestaat uit een kunstmatig geėgaliseerd platform; dit platform is exact vierkant en kent een afwijking van 2,5 cm over het gehele plateau. De piramide bestaat uit 2.500.000 stenen met een totale massa van 2,5 miljoen kubieke meter en een geschat gewicht van 6 ą 7 miljoen ton (dat is 30 maal de massa van het Empire State Building) De piramide is dusdanig gemaakt dat hij grote verticale druk kan doorstaan; de steenblokken zijn zo precies gehouwen en zo perfect samengevoegd dat de hele piramide in elkaar past zonder het gebruik van cement. De piramiden van giza (alle 3 dus) worden echte piramiden genoemd omdat ze een volmaakte hoek met het grondoppervlak maken; niet alleen vertegenwoordigt deze hoek de meetkundige factor pi maar belangrijker is dat alleen bij 52° de verhouding van de hoogte van de piramide tot haar omtrek op de grond exact gelijk is aan die van de straal van cirkel tot de omtrek daarvan. De piramiden zien er tegenwoordig uit als een trappenpiramide. De oorspronkelijke laag deksteen is alleen nog te zien op de top van de piramide van Chafre. De laag bestond uit 6-kantige stenen van elk 15 ton. Deze stenen werden gepolijst en met grote precisie gehouwen om volmaakt op de trappen van de piramide aan te sluiten. (de naden op de top van Chafre bedragen minder dan een halve millimeter). Naar verluidt zijn de lagen gebruikt voor de bouw van moskeeėn in Cairo.
 

 

De Egypte pagina ...klik hier

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009