header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Cholesterol

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige, niet in water oplosbare, stof die in ons lichaam onder andere als bouwstof wordt gebruikt. Ondanks zijn slechte naam is cholesterol voor ons lichaam absoluut noodzakelijk! Cholesterol zit in veel dierlijk en plantaardig materiaal dat we eten, maar het overgrote deel maakt ons lichaam zelf, vooral in de lever.
Ons lichaam verpakt cholesterol en een andere belangrijke vetachtige stof, triglyceriden, in speciale transportdeeltjes, lipoprote´nen. De drie meest bekende deeltjes zijn VLDL, LDL en HDL. Met cholesterol wordt eigenlijk al het cholesterol bedoeld dat verpakt zit in deze drie deeltjes. Als we een speciaal soort cholesterol bedoelen, spreken we bijvoorbeeld over LDL-cholesterol of HDL-cholesterol. Hetzelfde geldt voor triglyceriden.
De lever neemt deze lipoprote´nen op en maakt uit het cholesterol en triglyceriden andere lipoprote´nen, die via het bloed verstuurd worden naar plaatsen in het lichaam waar vet nodig is. Normaal moet er een evenwicht zijn tussen de hoeveelheid triglyceriden en cholesterol die de lever opneemt en die ze afgeeft. Vette voeding of een ziekte kan dit evenwicht echter verstoren waardoor er een te hoog cholesterolgehalte (hypercholesterolemie) ontstaat.

De stof cholesterol
Cholesterol is absoluut noodzakelijk voor het functioneren van het lichaam. Cholesterol is een vetachtige, niet in water oplosbare stof, die als grondstof dient bij de opbouw van de celwand. Ook worden andere belangrijke stoffen, zoals hormonen en de gal, gemaakt van cholesterol. Omdat cholesterol zo essentieel is, wordt het grootste deel van het cholesterol in het lichaam door het lichaam zelf gemaakt, vooral in de lever.

Belangrijke soorten vetten
Cholesterol is niet de enige vetachtige verbinding in onze voeding. Er zijn drie belangrijke soorten vetachtige stoffen, die tezamen ook wel lipiden worden genoemd: triglyceriden, sterolen en fosfolipiden. Triglyceriden is de chemische naam voor wat we gewoonlijk `vet' noemen, zoals boter of slaolie. De kwaliteit en eigenschappen van triglyceriden worden bepaald door de verschillende vetzuren waaruit ze zijn opgebouwd. Daarom worden triglyceriden onderverdeeld in verzadigde vetten (zoals in boter), enkelvoudig onverzadigde vetten (zoals in olijfolie) en meervoudig onverzadigde vetten (zoals linolzuur en visolie). Van de groep sterolen is cholesterol de belangrijkste. Fosfolipiden (bijvoorbeeld lecithine) zijn vetachtige stoffen die vooral voor de hersenen en zenuwen van belang zijn. Omdat fosfolipiden en andere sterolen dan cholesterol geen rol spelen bij het ontstaan van een afwijkend cholesterolgehalte, laten we deze verder buiten beschouwing.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


ę copyright WorldwideBase 2005-2009