header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Chronische kritieke ischemie

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
 
Definitie
Van kritieke ischemie wordt gesproken als een persisterende rustpijn bestaat ondanks meer dan twee weken continu analgeticagebruik met een enkeldruk van ten hoogste 50 mmHg en/of een teendruk van ten hoogste 30 mm Hg en/of er een ischemisch ulcus of gangreen van de voet of tenen bestaat met een enkeldruk van ten hoogste 50 mmHg en/of een systolische teendruk van maximaal 30 mmHg.
De term kritieke ischemie wordt gebruikt om die patiŽnten aan te duiden bij wie chronische ischemische rustpijn aanwezig is, al of niet met ulceratie of gangreen die het gevolg zijn van objectief vastgesteld perifeer arterieel vaatlijden. De term kritieke ischemie houdt ook in dat het probleem chronisch is en moet onderscheiden worden van acute kritieke ischemie

Klinische verschijnselen
De patiŽnt heeft pijn in het been in rust. Het typische verhaal is de patiŽnt die 's nachts wakker wordt van de pijn, en bij wie de pijn zakt na even te zitten (been af laten hangen) of lopen, en bij wie de pijn na enige uren slapen weer terugkomt. Overdag zal de mobiliteit van de patiŽnt zeer beperkt zijn door een korte pijnvrije actieradius. Het aangedane been kan kouder en bleker (soms bleekpaars) zijn dan het goede been, en er kan spieratrofie en vertraagde groei van nagels (kalknagels) en verminderde beharing zijn. Verder kunnen ulceraties of gangreen aanwezig zijn.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009