header landen en staten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Congo

 

Terug naar overzicht Afrika >>

 


Congo ligt in het midden van Afrika. Het is het twee na grootste land van Afrika, met een oppervlak van 2.345.000 km2. Dat is wel 60 maal groter dan Nederland. Congo heeft 54,5 miljoen inwoners. Eén inwoner op 18,1 km². Congo heeft 11 provincies. In de hoofdstad Kinshasa wonen 5 miljoen inwoners. Nederland is een koninkrijk maar Congo is presidentiële republiek. Net als Nederland verschillende dialecten kent (Fries, Limburgs, Gronings) heeft Congo dit ook. Er worden meer dan 252 dialecten gesproken. Er zijn vier nationaal talen, dat zijn: Swahili, Kiluba, Kikongo en Lingala. Frans is de officiële taal.

Map of Congo, Democratic Republic of the

Algemeen
Congo ligt op de evenaar, de zone rond de evenaar heeft een vochtig tropisch klimaat. Het is daar bijna altijd rond de 25° C. Daar regent het dus bijna het hele jaar door. Het noorden van Congo kent een droge tijd van december tot februari, in het zuid-oosten valt de droge periode van april tot september. De Congo rivier is een van de grootste rivieren ter wereld. De rivier is 4.700 km, dat is twee maal heen en weer naar Zwitserland!
Aan het begin van de geschiedenis, leefde het Kongolese volk in kleine koninkrijken. Deze waren goed georganiseerd door wijze mannen die veel macht hadden. Het congolese volk had een goed leven. Deze leiders werden volgens hun leeftijd door het volk gekozen. Enkele van deze koninkrijken waren: het koninkrijk Luba (in het zuid-oosten), Lunda (in het midden-zuiden), Kuba (in het zuid –oosten), Yaka (in het zuid-westen) en het Koninkrijk van Kongo (in het zuiden). Sommigen van deze koninkrijken waren groter dan Frankrijk.
Tussen 1876-77, ontdekt de onderzoeker Stanley het Congolese grondgebied. Aangezien hij voor de koning van België, Léopold II, werkte, heeft hij de koning van zijn ontdekking verteld. In 1885 erkent ’de bespreking van Berlijn’ aan Leopold II het persoonlijke eigendom van de onafhankelijke Staat van Kongo toe. Na zijn dood, in 1908, wordt Congo een kolonie van België.
In 1960 is Kongo een onafhankelijke staat geworden, met als voorzitter, Joseph Kasavubu.
In 1960 is Kongo een onafhankelijke staat geworden, met als voorzitter, Joseph Kasavubu. Vijf jaar later, in 1965, is er een staatsgreep en wordt Mobutu de tweede president van Kongo. Mobutu heeft 32 jaar geregeerd. Hij zorgde niet goed voor het Congolese volk en daardoor wordt er in 1997 weer een staatsgreep gepleegd, dit keer door Laurent-Désiré Kabila.
Hij word de derde president van Kongo. Vier jaar later, in 2001, wordt Kabila vermoord. Zijn zoon, Joseph Kabila, volgt zijn vader op 29 jarige leeftijd op. Aldus wordt Joseph Kabila de vierde president van Kongo. Omdat het land héél groot is en omdat er veel problemen zijn, wordt hij door vier vice-premier ministers bijgestaan. Hun namen zijn: Abdoulaye Yerodia Ndombasi, Azarias Rubewa, Jean-Pierre Bemba en Arthur Zahidi Ngoma.
Vijf jaar later, in 1965, is er een staatsgreep en wordt Mobutu de tweede president van Kongo.
Mobutu heeft 32 jaar geregeerd. Hij zorgde niet goed voor het Congolese volk en daardoor wordt er in 1997 weer een staatsgreep gepleegd, dit keer door Laurent-Désiré Kabila. Hij word de derde president van Kongo. Vier jaar later, in 2001, wordt Kabila vermoord. Zijn zoon, Joseph Kabila, volgt zijn vader op 29 jarige leeftijd op. Aldus wordt Joseph Kabila de vierde president van Kongo. Omdat het land héél groot is en omdat er veel problemen zijn, wordt hij door vier vice-premier ministers bijgestaan. Hun namen zijn: Abdoulaye Yerodia Ndombasi, Azarias Rubewa, Jean-Pierre Bemba en Arthur Zahidi Ngoma.

Bevolking
De regenwouden zijn nauwelijks bewoond; een groot deel van de bevolking woont langs de benedenloop van de Congo rivier. Ongeveer 30% van de totale bevolking in een stad.
De hoofdstad Kinshasa is een van de grootste steden van Afrika.  Andere belangrijke steden zijn Kananga en Kisangani.
In Congo wonen ruim 200 etnische groepen. De meeste van deze groepen, in totaal 78% van de bevolking, behoort tot de Bantoesprekende volken. Dit zijn o.a. de Congo, de Mongo, de Luba, Katanga en de Lunda. In het noorden wonen verschillende volken die een Soedanese taal spreken. De herdersvolken in het noordoosten, o.a. de Lugbara, Alur en Kakwa, zijn Niloten. Daarnaast is er een kleine groep Europeanen en Pygmeeën (in het grensgebied met Oeganda) en herbergt Congo vluchtelingen uit o.a. Angola, Oeganda, Rwanda en Boeroendi.
In Congo wordt een veelheid van talen gesproken, o.a. Swahili, Kikongo, Thiluba en Lingala. Het Frans is de officiële taal.
Ruim 80% van de bevolking is christelijk, waarvan meer dan de helft rooms-katholiek is. Congolezen houden veel van zingen en dansen.

Dieren
Snake: Kihuta viperDoor het midden van Congo loopt een brede gordel van tropische regenwoud. De rest van het land is bedekt met vochtige savannen, op de plateaus overgaand in grassavannen. In de bossen leven gorilla's, chimpansees en bavianen. Op de savannen vindt men een bonte verzameling roofdieren, hoefdieren, neushoorns en olifanten. De oostelijke meren zijn het woongebied van nijlpaarden en krokodillen.
Okapi’s zijn nauwe familieleden van de giraffe. Wanneer je de koppen met elkaar vergelijkt is dit goed te zien. Er is heel weinig bekend over okapi’s in de vrije natuur. Dat heeft te maken met het feit dat ze in de ondoordringbare oerwouden van Congo leven. Omdat je daar moeilijk kan komen gaat men ervan uit dat het aantal okapi's constant blijft. Helaas heeft men vanwege de burgeroorlog alle contact met het gebied verloren en is het niet mogelijk verder onderzoek te doen.
Laaglandgorilla's leven in de tropische regenwouden van Afrika, berggorilla's in de regenwouden in de bergen van Congo, Oeganda en Ruanda. Gorilla's kunnen soms wel 50 jaar oud worden. De gorilla is de grootste mensaap. De mannetjes worden meer dan twee meter groot en wegen maximaal 250 kilo, de vrouwtjes zijn kleiner en wegen maximaal 100 kilo. Ze leven in kleine groepen (tot maximaal 30 dieren), meestal onder leiding van een volwassen mannetje. Deze zijn te herkennen aan de zilvergrijs behaarde rug; gorilla's zijn over het algemeen donker zwartbruin van kleur. Ze trekken rond op zoek naar eten dat bestaat uit stengels, bladeren en vruchten. Om te slapen maken ze een simpel bed op de grond wat ze maar één keer gebruiken. Jonge dieren maken nesten in de bomen. Bij ons worden gorilla’s in bijna alle dierentuinen gehouden.

Grondstoffen
Er is een enorme rijkdom aan grondstoffen, zoals kobalt, goud, diamant, koper en uranium. Meer dan 60% van de beroepsbevolking werkt in de landbouw en visserij. Grote delen van het gebied rond de Congo rivier zijn vruchtbaar en uitermate geschikt voor de verbouw van gewassen. Er wordt suikerriet, maïs, zoete aardappels, koffie, bakbananen en maniok verbouwd (maniok is voor de Congolezen net als aardappels voor Nederlanders).
Het riviersysteem is daarom zeer belangrijk voor het economische leven van het land. Met een buitengewoon slecht wegen- en spoorwegnet vormt de Congo rivier en zijn zijrivieren de voornaamste transportwegen voor het vervoer van producten en goederen. Congo verkoopt ook stroom. 40% van alle stroom in Afrika komt van waterkrachtcentrales in Congo. Daarnaast beschikt het land over zeer grote houtvoorraden. Dit wordt onder andere geëxporteerd naar Europa. Enkele hardhoutsoorten zijn: mahonie, ebben, wengé en iroko.

Telefoongids Congo
Postcodes Congo

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009