header_science

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Het Dal der Koningen

 

Egypte FORUM De Egypte pagina ...klik hier

 

restauratiewerkzaamheden De bezienswaardigheden op de Westoever

In de valleien van het Thebaanse gebergte op de westoever bij Luxor ligt de meest bezienswaardige van alle Egyptische dodensteden. In de valleien der koningen en der koninginnen bevinden zich talrijke schitterende graven, waaronder die van Toetanchamon. Andere bezienswaardigheden zijn de grote dodentempel van Ramses II, de tempel van Hatsjepsut, het dal der kunstenaars en de kolossen van Memnon.

Het Dal der Koningen

De westoever van Luxor was de necropolis van het oude Thebe. Na de periode van de piramides zijn de oude Egyptenaren overgegaan tot het begraven in graftombes in deze enorme dodenstad. De Egyptenaren zagen de westoever van de Nijl als het rijk der doden, aangezien hier de zon ondergaat. Door zich hier te laten begraven hadden ze het idee iedere dag bij zonsopkomst in het oosten herboren te worden. Het gebied wordt daarom in diverse oude teksten 'het prachtige westen' genoemd. Misschien zagen de farao's de spitse heuvels van het gebergte als natuurlijke piramides. In het dal der koningen (Biban el-Moeloek) liggen 65 graftombes, waarvan er 25 van farao's zijn. De overige graven behoren toe aan hoge hoffunctionarissen. Alle graven stammen uit het Nieuwe Rijk (18e en 20e dynastie). Vrijwel elk graf was al ten tijde van de 21ste dynastie geplunderd. De farao's uit die periode hebben de koningsmummies op andere plaatsen in vallei der Koningen veiligheid gebracht. Tot de mooiste graven behoren de tombe van Ramses VI (nr. 9), Sethi I (nr. 17) en Toetmosis III (nr. 34). Het beroemdste graf is natuurlijk dat van Toetanchamon.

Een bezoek aan de graftombes is het hoogtepunt van een verblijf in Luxor. Voor een graftombe bevindt zich meestal een prattegrond met een beschrijving. In de graftombes daal je een aantal meters onder de grond af. De mysterieuze wand- en plafondschilderingen, relifs en zuilengangen zijn adembenemend. De kleurrijke afbeeldingen in sommige kelders, waarop vooral het oude Egyptische idee over het leven na de dood weergegeven wordt, zijn vaak nog puntgaaf. In sommige tombes ligt nog een stenen sarcofaag, maar de mummies uit de graven zijn naar het Egyptisch Museum in Caro overgebracht. Af en toe wordt er een grafkamer gesloten voor het publiek, wanneer er archeologisch onderzoek gaande is.

 

De Egypte pagina ...klik hier

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009