header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 De atmosfeer

 
   
Waaruit bestaat lucht ? Lucht bestaat uit onzichtbare gassen. Het voornaamste ervan is stikstof, dan volgen zuurstof en het edelgas argon. Ook is er waterdamp in de lucht, tenzij de lucht gortdroog is.
Heeft lucht gewicht ? Boven je hoofd bevindt zich ongeveer 160 kilometer lucht. Hoewel lucht schijnbaar niets weegt, drukt al die lucht toch op het aardoppervlak, net alsof het een vaste stof zou zijn. Het gewicht van die kolom lucht op elke vierkante meter van de grond is ongeveer tien ton, ofwel zowat één kg per vierkante cm.
Waarom is lucht blauw ? Overdag komt licht van de zon door de lucht in onze ogen. Doch niet alle lichtstralen bewegen zich in rechte lijn voort. Het witte licht van de zon bestaat in feite uit een mengeling van kleuren - de kleuren van de regenboog. De blauwe stralen worden door de lucht verstrooid en komen vanuit alle hoeken je ogen in. Daarom schijnt de hemel blauw.
Waarom wordt de hemel bij zonsondergang rood ? De hemel schijnt overdag blauw omdat de lucht de blauwe stralen in het witte zonlicht verstrooit. Bij zonsondergang staat de zon laag aan de hemel; het zonlicht moet dan een langere weg door de lucht afleggen. Deze extra lucht verstrooit alle andere kleuren in het licht behalve rood. Slechts de rode stralen van het witte zonlicht komen rechtstreeks in ons oog, zodat de hemel om de zon (en de zon) roodachtig schijnen.
Hoeveel kleuren zijn er in een regenboog ? Aan de binnenkant van een regenboog is een laag violet licht, dan volgen indigo, blauw, groen, geel, oranje en tenslotte rood. Het zijn er dus zeven, hoewel je ze misschien niet allemaal kunt onderscheiden. In het bijzonder indigo (diepblauw) niet.
Waar eindigt een regenboog ? Regenbogen ontstaan bij regen als zonlicht door de druppels schijnt. Een regenboog is zo ver van je af als de regen of motregen, en hij begint ( en eindigt ) in die regen. Om een regenboog te kunnen zien moet je de zon achter je hebben.
Wat is een luchtspiegeling ? Op warme dagen kun je vaak op de weg iets zien wat watervlakken zijn. Maar als je dichterbij komt, zijn die watervlakken blijkbaar ineens weg en er is niets meer te zien. Je hebt dan met een luchtspiegeling te maken gehad. De lagen warm-hete lucht vlak boven de weg fungeren als een spiegel. Wat je ziet is geen water waar een weerspiegeling van de hemel. Kom je dichterbij, dan is de luchtspiegeling verdwenen.
Waar kun je het noorderlicht en het zuiderlicht waarnemen ? Nabij of op de noordpool kun je het noorderlicht zien en bij of op de zuidpool het zuiderlicht. Het zijn schitterende kleurentaferelen tegen de avondhemel. Het wordt veroorzaakt door elektrische deeltjes van de zon die de aardatmosfeer treffen.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009