header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 De maan

 
   
Hoe groot is de maan ? De maan heeft een doorsneden van 3.476 kilometer - ongeveer zoveel als de breedte van AustraliŽ. De totale oppervlakte van de maan is minder dan viermaal de oppervlakte van Europa.
Waar komt de maan vandaan ? De maan ontstond toen het zonnestelsel werd gevormd, in dezelfde tijd als de vorming van de aarde. Dat was ongeveer 4.600 miljoen jaar geleden.
Waarom is het maanoppervlak bezaaid met kraters ? Er zijn kraters op de aarde. Zij zijn gevormd door meteorieten die uit de ruimte neerstortten, en door vulkanen. Dezelfde soorten kraters komen op de maan voor. Door de activiteit van het weer worden deze kraters op aarde langzamerhand gevuld of afgevlakt. Maar omdat de maan geen dampkring en dus geen weer heeft, blijven de kraters daar wat ze waren en zijn.
Hoe blijft de maan aan de hemel hangen ? De maan wordt aangetrokken door de zwaartekracht van de aarde, net zoals op aarde alles omlaag (naar het middelpunt van de aarde) valt. De maan valt echter niet op de aarde, omdat zij zich te snel beweegt. In feite valt zij om de aarde in een omloopbaan die vrijwel cirkelvormig is. Op die manier blijft zij op vrijwel dezelfde gemiddelde afstand van de aarde (385.000 kilometer), dat is ongeveer dertig maal de middellijn van de aarde. Als de aarde zo groot was als een tennisbal, dan zou de maan zo klein zijn als een knikker, op twee meter afstand van Tennisbal Aarde.
Waarom verandert de maan aan de hemel schijnbaar van vorm ? Om de vier weken groeit de maan uit van nieuwe maan tot volle maan. Deze veranderingen worden schijngestalten van de maan genoemd. Natuurlijk verandert de maan niet in werkelijkheid van vorm. Maar als zij om de aarde draait, worden nu eens grotere en dan weer kleinere delen van haar oppervlak door de zon beschenen. En wij zien alleen die verlichte delen.
Hoe hoog zou je op de maan kunnen springen ? Omdat de zwaartekracht van de maan zowat zesmaal zo klein is als die van de aarde, zou je op de maan veel hoger kunnen springen. Je lichaam zou er zesmaal zo weinig wegen. Maar je zou toch niet zesmaal zo hoog als op aarde kunnen springen, omdat je een zwaar en lastig ruimtepak zou moeten dragen om op de maan te kunnen blijven leven.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009