header Poolgebieden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

De mens
van de toendra
 

 

 

 
Wat heeft de mens ertoe gebracht om in het noordpoolgebied te gaan wonen ? De mens is er zeker niet geboren en is er lichamelijk ook niet voor uitgerust.
Primitieve pithecantropen uit China, de Pekingmens genaamd, leefden in holen en warmden zich aan houtvuren. Dat was in het
Pleistoceen en men neemt aan dat de mens vanaf die tijd langzaam maar zeker steeds verder in noordelijke richting is doorgedrongen.
Er bestaat echter ook een theorie dat de Pekingmens de voorloper was van de Mongool, die erin geslaagd is zichzelf lichamelijk aan intense kou aan te passen. Voor deze theorie is geen enkel bewijs, maar het staat wel vast dat sommige in het hoge noorden levende Mongolen, waaronder ook de Eskimo’s, lichamelijke kenmerken vertonen die hen gemakkelijker in staat stellen om zich aan de ijskoude poolomstandigheden aan te passen. De handen en de voeten van de Eskimo’s zijn klein, hun armen en benen zijn kort en ze zijn gedrongen van lichaamsbouw. Hierdoor zal de Eskimo ongetwijfeld minder lichaamswarmte uitstralen. Dr. Elmer Harp jr., de Amerikaanse antropoloog, beweert dat er fysiologische aanwijzingen zijn dat een speciaal circulatiesysteem het warmteverlies van handen en voeten verder verkleint. De lage neusrug, smalle neusgaten, een dikke vleeslaag op het gezicht en de Mongoolse spleetogen lijken samen een extra bescherming tegen de koude op te leveren. In culturele opzichten was het pas tegen het einde van het
Paleolithicum, het vroege stenen tijdperk zo’n 70.000 jaar geleden begonnen, dat de mens werkelijk de kunst onder de knie kreeg om onder koude weersomstandigheden te leven. Getuigen hiervan zijn de gevonden rotstekeningen. Het wild waarop ze jacht maakten en dat ze afbeelden (muskusossen, rinocerossen, mammoeten, beren en robben) wijst op een koud klimaat. In de laatste periode van het Pleistoceen (volgens dr. Harp) drongen de jagers uit het noorden de Nieuwe Wereld binnen. Rond het jaar 2.000 voor Christus hadden ze zich meester gemaakt van de rond de pool gelegen gebieden.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009