header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 De zon

 
   
Hoe groot is de zon ? De zon heeft een diameter van 1.392500 kilometer, 109 maal de middellijn van de aarde. Zij beweegt 333.000 keer zoveel als de aarde en haar inhoud is zo groot dat er 1.300.000 aardes in opgenomen zouden kunnen worden. Als de aarde zo groot was als een tennisbal, zou de zon zo groot zijn als een huis.
Waaruit bestaat de zon ? De zon is een enorme bol onvoorstelbaar hete gassen. De temperatuur is zo hoog dat zij witheet gloeit en licht en warmte uitstraalt. Het meeste gas van de zon is waterstofgas. In het binnenste van de zon wordt dit heel langzaam omgezet in een ander gas, het edelgas helium. Bij die omzetting komen onafgebroken enorme hoeveelheden energie in de vorm van warmte vrij.
Wanneer begon de zon
te schijnen ?
Ongeveer vijfduizend miljoen jaar geleden begon de zon te 'schijnen'. Zij vormde zich uit een wolk van gas en stof uit de ruimte. Die wolk werd langzamerhand kleiner en dichter. Naarmate de omvang afnam, nam de temperatuur in het centrum toe. Tenslotte werd dat centrum zo ontzaglijk heet dat het begon te gloeien; dat was de geboorte van onze zon, die een gewone ster is. Uit de rest van de wolk ontstonden de planeten en alle andere objecten in het zonnestelsel, m.a.w. ook alle manen, asteroïden en kometen.
Staat de zon stil ? De zon schijnt zich van zonsop- naar zonsondergang langs de hemel te bewegen. Die beweging wordt echter veroorzaakt door de draaiing van de aarde om haar as. De zon schijnt alleen te bewegen, maar wij bewegen en niet de zon. Toch beweegt de zon zich, maar op een andere wijze. Zij draait net als de aarde om haar as, zij het veel en veel trager. En net als de aarde met haar maan om de zon draait, draait de zon op haar beurt om het centrum van ons sterrenstelsel 'Melkweg' en neemt daarbij de aarde en de rest van het zonnestelsel met zich mee.
Hoe heet is de zon ? De temperatuur aan het oppervlak van de zon bedraagt zowat 5500 graden C. - zo heet dat alles wat op aarde is, zou verdampen. De temperatuur binnenin de zon is nog veel en veel hoger - ongeveer 15.000.000 graden C. !
Wat gebeurt er tijdens een
zonsverduistering ?
Tijdens een zonsverduistering draait de maan voor de zon langs. Zij wordt valer aan de buitenkant en de zon schijnt kleiner te worden, zoals nieuwe maan. bij een totale zonsverduistering verdwijnt de zon kortstondig en het wordt buiten donker en kouder. Tijdens een maansverduistering schijnt de maan kleiner te worden en te verdwijnen. Dat komt omdat de aarde zich voorlangs de zon beweegt, en haar schaduw valt op de maan.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009