header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Dierbehuizingen

 
   
Welke vogel naait zijn nest in elkaar ? Verscheidene vogels in het zuiden van AziŽ en in AustraliŽ zijn zo goed in de naaikunst dat ze snijdervogels worden genoemd. Ze naaien bladeren aan elkaar tot een kom, die daarna wordt bekleed met zachte katoen of gras. De snijdervogel prikt met zijn snavel gaatjes langs de rand van de bladeren. Dan pakken ze een plantenvezel of een stuk spinnenweb en halen dat door de geprikte gaten. Tenslotte trekken ze de bladeren met die 'draad' naar elkaar toe en leggen er een knoop in.
Waarom moet de heremietkreeft verhuizen ? Heremietkreeften hebben niet zoals gewone kreeften een harde schaal of pantser. Om zichzelf te beschermen wringen ze hun lijf in lege schelpen. Maar de heremietkreeft groeit en wordt dus groter. Hij groeit als het ware uit zijn huis en moet naar een grotere woning op zoek.
Welk dier draagt zijn huis met zich mee ? De slak neemt zijn huis op zijn rug met zich mee. Als er gevaar dreigt, trekt hij er zich in terug. Zeeschelpdieren zoals de wulk leven op dezelfde wijze.
Welk dier verbergt zich onder een valdeur ? Valdeurspinnen graven een kuiltje in de grond, bekleden het gat met een spinnenweb en maken een scharnierend deksel van web en aarde om het te sluiten. Op dat deksel brengt de spin planten aan zodat de valdeur onzichtbaar is. Onder de valdeur ligt de spin op de loer. Zodra een insect nadert, komt de spin eruit en grijpt zijn prooi.
Welke vogel verft zijn huis ? Om een wijfje te lokken bout de prieelvogel een constructie van twijgjes - een prieeltje. Om dat prieeltje nog aantrekkelijker te maken versiert het mannetje het met bloemen en andere kleurige dingen. Sommige prieelvogels (een paradijsvogelsoort) vinden dat nog niet fraai genoeg en brengen een soort van verf op hun prieeltjes aan. Ze bereiden deze verf van de kleurige sappen van bessen of door houtskool van verbrand hout met hun speeksel te vermengen. Als kwast gebruiken ze een stukje bast dat ze in hun snavel houden. Prieelvogels leven in de tropische wouden van Nieuw-Guinea en AustraliŽ.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009