header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Dieren inleiding 1

 
   
Wat is het verschil tussen een dier en een plant ? Het voornaamste verschil is dat een dier zich kan verplaatsen en een plant niet. Een ander verschil is dat dieren andere dieren of planten eten, terwijl de meeste planten hun eigen voedsel maken.
Wat is een dierenfamilie ? Als dierkundigen van een dierenfamilie spreken, bedoelen ze daar niet zozeer ouders en hun jongen mee. Verschillende dieren die echter overeenkomstige lichamen hebben, worden tot eenzelfde familie gerekend. Wilde katten zoals leeuwen, tijgers en luipaarden en huiskatten behoren allemaal tot de familie der katachtigen.
Behoren mensen ook tot de dierenwereld ? Mensen zijn als dieren, zoals apen. Wij hebben hetzelfde soort lichaam als die dieren. Waarschijnlijk stammen wij af van overeenkomstige dieren, zodat ook wij tot de dierenwereld behoren. Maar mensen kunnen hun hersenen gebruiken om hun omgeving in de ruimste zin te veranderen, in hun eigen voordeel - vb. door huizen te bouwen. Dit soort intelligent gedrag onderscheidt mensen van andere dieren.
Welke grote ontdekking over dieren deel Charles Darwin ? Charles Darwin zeilde in de jaren 1830 om de wereld. Vanuit zijn waarnemingen van dieren op zeer uiteenlopende plaatsen kon hij aantonen dat een diersoort in de loop van vele generaties kan veranderen, zich (beter) aanpassen bij de wereld waarin die soort leeft. Dat wordt evolutie genoemd.
Hoeveel verschillende diersoorten kent men ? Dieren worden tot verschillende soorten gerekend als zij zich niet kunnen vermengen en jongen voortbrengen die op hun beurt in staat zijn om zich te vermengen. Daarom blijven de verschillende soorten bestaan. Het totale aantal diersoorten dat wij kennen bedraagt meer dan een miljoen. Meer dan de helft van al die soorten zijn insecten.
Waarom worden zulke uiteenlopende dieren als walvissen, vleermuizen en kangoeroes allemaal zoogdieren genoemd ? Dierkundigen delen dieren die globaal met elkaar overeenkomen, in klassen in. Vissen vormen een klasse, net als insecten en vogels. Zoogdieren vormen de klasse dieren waarin de moder haar jongen met haar eigen melk voedt. Walvissen, vleermuizen en kangoeroes brengen hun jongen allemaal op die manier groot. Daarom zijn ze allemaal leden van de klasse der zoogdieren, hoewel ze uiterlijk zoveel van elkaar verschillen.
Wat zijn buideldieren ? Een buideldier is een speciale soort van zoogdier. De meeste zoogdieren komen volledig gevormd ter wereld. Baby-buideldieren worden in zeer kleine gedaante geboren en brengen dan het eerste deel van hun leven in een speciale zak, de buidel, aan het lichaam van de moeder door. Kangoeroes en mini-kangoeroes  behoren tot de buideldier-zoogdieren.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009