header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Dieren inleiding 3

 
   
Waarom lopen mensen met een grote boog om skunks heen ? Skunks of stinkdieren hebben een zwarte vacht met witte strepen. Ze leven in Noord-Amerika. Als ze schrikken, verdedigen ze zich door hun vijand te besproeien met een walgelijk stinkende vloeistof. Die stank kan dagenlang blijven hangen.
Welk dier verplaatst zich door van vorm te veranderen ? Amoeben zijn zeer kleine dieren. Ze zijn zo klein dat je ze alleen door een microscoop kunt zien. Amoeben (amoebae) leven in water en in dieren. Ze hebben geen ledematen, maar kunnen zich door van vorm te veranderen toch verplaatsen. De amoebe stulpt uit in een bepaalde richting, waardoor een vingervormige uitbreiding van zijn lichaam ontstaat. Daarna gaat de rest van het lichaam in die vingervormige uitstulping over, en op die manier komt hij een kleinigheid vooruit.
Wat is ivoor ? Ivoor is een hard, roomblank materiaal dat van de horen, tanden en slagtanden van dieren afkomstig is. Het beste ivoor komt uit olifantslagtanden.
Waarom hebben sommige dieren geen ogen ? De meeste dieren hebben ogen om hun voedsel te kunnen vinden en om vijanden tijdig in de gaten te krijgen. Maar dieren zoals sponzen en zeeanemonen gebruiken voedsel dat in het water naar hen toekomt. Ze hebben verder weinig vijanden en ook smaken ze allerminst lekker, zodat ze in feite geen ogen nodig hebben. Vele dieren die onder de grond leven, vooral in grotten levende dieren, hebben eveneens geen ogen. Ze zijn blind.
Waarom geven sommige sieren licht ? Veel in het donker levende dieren kunnen hun ogen gebruiken. Ze kunnen in de donkere, diepe delen van zeeŽn leven, of bij voorkeur tijdens de nacht op jacht gaan. Sommige van die dieren stralen licht uit. Door chemische stoffen wordt 'licht' geproduceerd waardoor ze oplichten, zoals glimwormen en vuurvliegjes. Het licht kan een signaal zijn voor eigen soortgenoten, opdat groepen bijeen kunnen blijven en de dieren elkaar voor de voortplanting kunnen vinden.
Waarom hebben olifanten zulke grote oren ? Olifanten hebben zulke geweldige flaporen om zich er .... koel mee te houden. Waar ze leven is het meestal heel warm en de olifanten laten hun oren 'wapperen', waardoor ze hun lichaam koelte toewuiven.
Waarom hebben kamelen bulten ? Kamelen hebben twee bulten op hun rug; die bulten fungeren als energiereservoirs. De bulten bestaan uit vet, en dat vet voorziet de kameel van energie als er tekort aan voedsel is.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009