header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Dieren inleiding 4

 
   
Warom zijn zebra's en tijgers gestreept ? Zebra's en tijgers behoren tot de opvallendste verschijningen in de dierentuin. Vooral door hun strepen vallen ze op. Maar waar ze in het wild leven, helpen die streeppatronen ze onzichtbaar te blijven voor hun vijanden, en respectievelijk voor hun prooi. Zebra's leven op graslanden en in de bergen van Afrika, en tijgers in de wouden van Azië. Door hun streeppatroon vallen ze in hun omgeving amper op, waardoor ze zo goed mogelijk ongezien kunnen blijven.
Waarom hebben de meeste insecten ogen met duizenden lensjes ? Onze ogen hebben elk één lens waarmee we kunnen zien. Het is de doorzichtige schijf in het midden van het oog. Onder een microscoop kun je zien dat ogen van insecten veelal uit duizenden nietig kleine lensjes bestaan (facet-ogen). Zo'n insect moet dus wel duizenden beeldjes van iets waarnemen in plaats van één, zoals wij. Maar deze vorm van zien maakt bewegingen gemakkelijker zichtbaar. Het stelt het insect in staat om snel te reageren en daardoor vlug de prooi te grijpen, of zelf aan gevaar te ontkomen. Daarom is het zo moeilijk een vliegend insect te pakken te krijgen.
Waarom hebben sommige vlinder en motten ogen in hun vleugels ? Sommige vlinders en motten hebben ronde vlekken op hun vleugels die bedrieglijk veel op ogen lijken. Dat kan de vlinder of mot helpen om niet opgegeten te worden. Als een vogel of ander dier zo'n insect wil aanvallen, slaat hij zijn vleugels uit alsof hij wegvliegt. Daardoor worden dan de ogen zichtbaar, waardoor de vijand van het insect meent dat hij iets veel groters met ogen aanvalt. De vijand aarzelt en het insect, in dit geval de vlinder, ontkomt.
Hoeveel poten hebben duizendpoten en miljoenpoten ? Duizend- en miljoenpoten zijn lange, insectachtige dieren met vele korte pootjes onder hun lichaam. Het zijn geen insecten, maar ze zijn er wel mee verwant. Duizendpoten hebben in feite tot omstreeks 350 poten, terwijl miljoenpoten tot het dubbele aantal kkomen; de namen zijn dus ietwat overdreven.
Waarom spreidt een pauw zijn staart waaiervormig uit ? De pauw met zijn lelijke schreeuw maar zeer fraaie spreidstaart is één der mooist ogende dieren uit de vogelwereld. De waaier bestaat uit prachtige blauwgroene pluimveren met grote ogen erin. De pauw is een mannelijke Indiase vogel. Hij waaiert zijn staart uit om indruk te maken op de hen (pauwin) en haar aan te moedigen om met hem een paartje te vormen.
Welke kleur heeft een kameleon ? Een kameleon kan zowat elke kleur hebben. Deze hagedis verandert van kleur om zich zo goed mogelijk aan zijn omgeving aan te passen.
Waarom hebben sommige insecten zulke heldere, felle kleuren ? Heel wat insecten vallen door hun levendige tinten op, zoals de gele en zwarte strepen van wespen en bijen. Ook zijn vele van deze felgekleurde insecten giftig of hebben ze angels. Die kleuren betekenen een waarschuwing. Opgepast dus voor vogels en andere dieren dat zij ze maar beter niet kunnen aanvallen.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009