header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Dieren en hun jongen

 
   
Welk dier legt de meeste eitjes ? In het wild levende vogels zoals fazanten en mezen kunnen tot vijftien eitjes in een nest leggen, en kippen leggen er honderden per jaar. Maar dat is nog helemaal niets vergeleken met vissen, die wel tot miljoenen eitjes leggen.
Welk dier draagt zijn eitjes op zijn rug ? De meeste kikkers leggen hun eitjes in water. De eitjes komen uit, het worden kikkervisjes (donderkopjes) en die ontwikkelen zich tot kikkers. Maar sommige kikkers hebben daarvoor geen water nodig. De eitjes worden in zakjes op de rug van de kikker geplaatst en komen daar uit. Dan kunnen de kikkervisjes in het water worden overgebracht, of ze kunnen op de rug van hun ouders blijven tot ze volgroeide kikkertjes zijn geworden.
Welke vogel houdt zijn ei op zijn poot ? In Zuidpoolland is het zo koud dat pinguns hun enkele ei niet op de grond durven uitbroeden. Om te voorkomen dat het ei bevriest, draagt de pingun het op zijn poot mee en spreidt er een plooi warm huidbont overheen.
Hoe klein of groot is de
babywalvis ?
Blauwe vinvissen zijn de grootste dieren die de mens kent en zij hebben tevens de grootste baby's. Een baby van een blauwe vinvis is meteen al zo'n 7,5 meter lang als hij geboren wordt - een kanjer dus !
Welke vis verbergt zijn jongen in zijn bek ? De meeste vissen leggen eieren. Vele soorten leggen enorme aantallen eitjes en verlaten ze dan. Een heel klein deeltje ervan komt uit. Andere soorten leggen relatief weinig eitjes maar zorgen er dan wel voor. Daartoe behoren de zogenaamde mondbroeders. Deze bewaren de eitjes en de uitgekomen jonge visjes in hun bek voor de veiligheid. Op de n of andere manier slagen deze vissen erin te eten zonder dat ze tevens eitjes of jongen inzwelgen.
Welk dier maakt een nest van luchtbellen ? Sommige soorten kikkers en vissen maken nesten van luchtbellen of schuim voor hun eitjes. De Siamese vechtvis, levend in rivieren en meren in Zuid-oost-Azi, is er een goed voorbeeld van. In de broedperiode blaast het mannetje door zijn bek bellen om er een drijvend slijmbellenvlot van te maken. Het vrouwtje legt haar eitjes en het mannetje plaatst ze te midden van de belletjes. Deze beschutten de eitjes, maar het mannetje blijft ze niettemin beschermen tot de eitjes uitkomen.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009