header dinos

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

DinosauriŽrs
deel 3

 
   
Hoe zijn de dinosauriŽrs aan hun naam gekomen
De dinosauriŽrs hebben de zeer moeilijke wetenschappelijke namen gekregen van alle geleerden, die stammen uit het Grieks en het Latijn. Deze namen worden nu alsnog over de hele wereld gebruikt.

Waren alle dinosauriŽrs groot
Eerst waren het kleine dieren, niet langer dan 50 cm tot 1 meter. Zij waren koudbloedig evenals andere reptielen, maar in plaats van op vier poten over de grond te kruipen, scharrelden de eerste dinosauriŽrs rond op hun achterpoten. Hun voorpoten hadden handen in de vorm van klauwen en ze hielden hun evenwicht door een lange hagedisachtige staart. Deze dinosauriŽrs waren zeer klein, maar fel. Het waren vleeseters die andere kleine reptielen aten. Door hun grote snelheid en het gebruik van hun voorpoten, om hun prooi beet te pakken en te verscheuren, hadden ze een grote voorsprong. Hierdoor hadden hun kleine viervoetige soortgelijke hadden geen schijn van kans ten opzichte van hen.

Wat aten de dinosauriŽrs
Sommige werden groter en bleven tussen de planten jagen op andere dieren. Deze vleeseters bleven, hoe groot ze ook werden, op hun machtige achterpoten lopen. Hun voorpoten bleven kleine armpjes die ze dicht bij hun borst hielden. Sommige dinosauriŽrs ontwikkelden zich echter anders. Voor een lange tijd bleven ze plantaardig voedsel eten. De aarde was bedekt met genoeg begroeiing, dus een planteneter kon zín hele leven etend doorbrengen. Langzamerhand werden sommige van deze planteneters enorm groot.

Waren alle dinosauriŽrs vleeseters
Tenslotte moesten de planten etende dinosauriŽrs op 4 poten gaan lopen. In de eerste plaats was dit makkelijker om de planten te bereiken. In de tweede plaats werden ze te zwaar om op 2 poten te lopen. Het viel zelfs niet mee om al deze kiloís vlees op 4 poten te dragen. Vele planteneters gingen nu een deel van hun leven in het water doorbrengen. Dit hielp de zware last te verlichten, want nu kon een deel van hun lichaam in het water drijven.
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009