header dinos

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

DinosauriŽrs
deel 4

 
   
Leefden de dinosauriŽrs op het land of in het water
De goedaardige planteneters waren in het water veilig voor hun felle tweebenige vleesetende verwanten. Dit was een geluk voor de planteneters, omdat ze zo onhandig waren en niet in het bezit van scherpe tanden en klauwen of andere wapens. De meren en moerassige poelen waren dus hun enige toevlucht, want de tweebenige dinosauriŽrs durfden niet het water in.

Wat is het evenwicht in de natuur
In alle diergroepen die naast elkaar leven, vindt men jagers en prooien. Sommige moeten planten eten en andere vlees, dit is het evenwicht in de natuur. Als alle dieren planteneters waren, zouden er snel te veel zijn. Ze zouden de aarde kaal vreten en dan zou er voedselgebrek ontstaan. Aangezien nu bepaalde dieren andere dieren eten, ontstaat er een evenwicht tussen de verschillende diersoorten en hun voedsel.

Waren er verschillende groepen dinosauriŽrs
Gedurende 70 miljoen jaar zijn de dinosauriŽrs de belangrijkste dieren op de aarde geweest. De planteneters werden reuzen, zoals we hebben gezien, omdat er zoveel moerassen waren met zeer veel groene planten en daarna werden de vleeseters groot, omdat er zoveel planteneters waren om op te eten. Hiernaast veranderde er nog meer op de aarde, want de eerste bloemen verschenen. Er kwamen ook eiken, wilgen en palmen en uiteindelijk een andere groep dinosauriŽrs die van deze planten leefden. Geen van deze nieuwe dinosauriŽrs werd zo groot als de vroegere Ďreuzení, maar ze waren toch nog vrij groot. De laatste periode duurde ongeveer 50 miljoen jaar, hierna stierven deze oude heersers uit.

              De Allosaurus (totaal)                                             De Allosaurus (kop)

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009