header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Dodaars

 
   
  De doodaars of tachybaptus ruficollis
Zwerf- en standvogel. De dodaars is ongeveer zo groot als een merel en valt in de broedtijd op door de korte, kastanjebruine hals en de gele vlekken aan de snavelbasis. In rustkleed lijkt hij een rommelig, lichtbruin-grijs bosje veren, vooral van de achterkant gezien.  De dieren roepen vaak in het broedgebied, zodat ze ook bij dichte vegetatie te herkennen zijn aan de lange triller. In de winter roepen ze veel minder vaak. In heel Europa, behalve in het noorden en het noordoosten zijn ze te vinden. Het zijn broedvogels op kleine, dichtbegroeide vijvers, plassen, dode riviertjes en in inhammen van meren. In de winter ook op traagstromende wateren, zelfs in de stad. Hun nest is drijvend of dicht bij het water, meestal goed verborgen. Legtijd april tot juni, 5-6 wittige eieren - 1 tot 2 legsels. Beide partners broeden afwisselend 20-22 dagen. De jongen worden minstens 40 dagen gevoerd. Hun voedsel bestaat uit waterinsecten, larven, weekdieren, kikkervisjes en kleine visjes.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009