header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Dwangstoornis

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Wat is een dwangstoornis?
Wie heeft wel eens als kind gedacht: "ik mag steeds maar één stoeptegel tegelijk raken, anders... Dit is bij kinderen een veel voorkomend soort gedachte. Ook volwassenen kennen dergelijke gedachten en rituelen. Zo zijn er mensen die hun kantoor niet verlaten voor alles keurig netjes op het bureau is geordend. Of neem de acteur die voor iedere voorstelling hetzelfde ritueel uitvoert; als hij dat niet doet -zo zegt hij-, brengt het immers ongeluk. Dit zijn op zich hele normale dingen.
Er zijn echter ook mensen die dit soort gedachten dagelijks vele malen hebben. Zo vaak en zo opdringerig dat het hun hele leven beheerst. Zo kan iemand dagelijks honderden keren zijn handen wassen of, na het verlaten van z'n huis wel 10 of 20 keer opnieuw controleren of de deur daadwerkelijk op slot zit. Vaak telt de persoon daarbij ook hoe vaak hij de handeling uitvoert. Iemand met dwanggedachten (obsessies) voert vaak zogenaamde dwanghandelingen (compulsies) uit om de onrust en angst te bezweren. Lukt dit, om de een of andere reden niet, dan zal die persoon heftige spanningen en angst ervaren. Ook komt vermijding van situaties die met de obsessie te maken hebben vaak voor.

Hoe onstaat het?
Daar is nog veel onduidelijkheid over hoewel er allerlei theorieen zijn. Wel is duidelijk dat het in bepaalde mate erfelijk is.

Wat doe je er aan?
Dwangstoornis is over het algemeen goed te behandelen. Wel is het zo dat het belangrijk is om tijdig een hulpverlener in te schakelen. Hoe langer je daar mee wacht, hoe moeilijker het is om er weer vanaf te komen. Psychotherapie werkt in veel gevallen goed om de angst te doen verminderen. Als blijkt dat dit niet voldoende werkt, wordt daarbij medicatie voorgeschreven.

Noot: De term "dwangstoornis" is inmiddels vervangen door de term "Obsessief Compulsieve Stoornis" (O.C.S. of O.C.D. in het Engels).
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009