header_science

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Egyptenaren

 

Egypte FORUM De Egypte pagina ...klik hier

 

Egypte was vroeger een heel belangrijk land. 5000 jaar geleden konden zij al huizen bouwen. Ze hadden al een schrift om te lezen en te schrijven, hadden steden en maakten mooie dingen. En dat terwijl de mensen in ons land dat allemaal nog niet hadden

Door Egypte stroomt een hele lange rivier. Die rivier heet "De Nijl". En 1 keer per jaar, in augustus, stroomde deze rivier over. Al het land eromheen kwam onder water te staan.Daar bleef het zo'n 6 weken liggen. De mensen in Egypte waren de "hemel dankbaar" dat die overstroming ieder jaar gebeurde. Want nu was de grond langs de rivier vruchtbaar geworden. Omdat veel mensen bij de Nijl wilden wonen, ontstonden er langzaam dorpen en steden. En dat was heel bijzonder in die tijd ! En als er veel mensen bij elkaar wonen, heb je regels en wetten nodig. Anders gaan mensen ruzie maken. Omdat al die mensen met elkaar gingen samenwerken, ontstond er in Egypte een cultuur. Mensen leerden van elkaar.

Op deze kaart zie je de Nijl. De rivier is ruim 6600 km lang. Soms is de rivier 1 km breed, maar het kan ook 20 km zijn. Je ziet dat de belangrijkste steden vlakbij de Nijl ontstaan. Je ziet ook dat er 2 koninkrijken bestonden (Neder-Egypte en Opper-Egypte) Rond 3100 v. Chr. werden deze 2 rijken samengevoegd tot 1 groot rijk. Het grote Egypte werd geregeerd door een koning (Farao) Als een farao stierf, werd iemand anders in zijn familie koning. De farao's worden ook wel verdeeld in families. Dat noemen we dynastieŽn.

De Egyptenaren dachten dat de farao door de goden gestuurd was om hen te helpen. Dat betekende dat de farao half mens en half goddelijk was. Na zijn dood zou de farao in het rijk van de goden verder leven, maar dan moest zijn lichaam na de dood goed bewaard blijven. Nadat een farao gestorven was, haalde men de hersenen en andere delen van het lichaam eruit. Daarna bedekten ze het lichaam met een zoutachtig wit poeder. Zo bleef de farao dagenlang liggen, tot zijn lichaam uitgedroogd was. Daarna werd het lichaam gewassen en werd de farao in een soort verband gewikkeld. (Dat noem je mummificeren) De farao krijgt nog een masker op zijn hoofd. Tenslotte werd hij in zijn versierde doodskist gelegd (sarcofaag) Naast zijn graf lagen allerlei kostbare voorwerpen en sieraden, want de farao zou die wel eens nodig kunnen hebben na zijn dood.

De balsemers verwijderen de hersenen en de organen van de dode. De rechter man doet ze in een vaas. Daarna verpakken ze het lichaam met natron, een soort zout. Daardoor droogt de huid uit en blijft nu altijd bewaard. Tijdens het wikkelen stoppen familieleden tussen die lagen "verband" juwelen en beeldjes. Ook bidden ze voor zijn ziel. Als het klaar is, is de dode gemummificeerd. De dode is een mummie geworden. De dode krijgt een masker. De balsemers dragen dierenmaskers en doen alsof ze goden zijn. Het mummificeren duurt ongeveer 70 dagen bij elkaar.

Omdat sommige goden leken op dieren, waren sommige dieren voor de Egyptenaren "heilig". Katten, krokodillen en een koe bijvoorbeeld. Hier zie je een mummie van een kat, want deze dieren werden ook gemummificeerd.

Hier een mummie van een koe 

 

De Egypte pagina ...klik hier

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009