Natuur worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Eiken
 

 

Bomensoorten klik hier

 

Eiken of eikenhout is het hout van verschillende soorten van het geslacht eik (Quercus) uit de Beukenfamilie, in hoedanigheden vrij sterk verschillend naar de botanische soort en naar de groeiplaats.

Europees eiken is afkomstig van de wintereik en de zomereik. In de handel wordt het hout onderscheiden in Belgisch, Duits, Frans, Nederlands, Pools, Roemeens en Slavonisch eiken, met onderling vrij grote verschillen in structuur en kwaliteit. De geelbruine kleur van eiken kernhout steekt duidelijk af tegen het 3 tot 5 cm brede, lichter getinte spinthout. Europees eiken is sterk, duurzaam, vrij zwaar (gemiddelde volumieke massa 700 kg/m3), hard, krimpvrij, buigzaam en fijndradig, maar meestentijds weinig homogeen (kringporig). Het wordt o.a. gebruikt voor bruggen, sluizen en andere waterwerken, scheepsbouw, dwarsliggers en palen; het vindt voorts toepassing in de meubelkunst, in de schilderkunst (panelen) en in de beeldhouwkunst (snijwerk). Het leent zich uitstekend voor beitsbehandeling, roken en logen, doordat het looizuurhoudend is.

Amerikaans rood eiken is vnl. afkomstig van Q. rubra. Het kernhout is roodachtig lichtbruin, iets grover van structuur en wat moeilijker te bewerken dan Europees eiken. Gemiddelde volumieke massa 690 kg/m3. Rood eiken heeft geen thyllen in de houtvaten, zodat indringen van zwammen vrij gemakkelijk kan geschieden; het dient derhalve voor toepassingen buitenshuis verduurzaamd te worden. Het wordt o.a. gebruikt voor meubelen en vloeren.

Japans eiken is vnl. afkomstig van Q. mongolica. Het is geelgrijs tot grijsbruin en over het algemeen zachter, losser en lichter dan Europees eiken, sterker naarmate het noordelijker is gegroeid. Gemiddelde volumieke massa 690 kg/m3. Japans eiken laat zich zeer gemakkelijk verwerken, ook buigen, hetgeen voor de fabricage van meubelen van belang is.

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009