header dinos

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Het einde van de
dinosauriŽrs

 
   
Veranderde de wereld van de dinosauriŽrs
Toen de dinosauriŽrs leefden op de aarde, was het klimaat overal warm en mild. Langzamerhand kwam er verandering in, want de warme moerassen droogden uit en de lucht werd kouder, intussen ontwikkelden er ook nieuwe plantensoorten. Vele dieren konden zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden en stierven niet uit, maar de dinosauriŽrs konden waarschijnlijk niet in deze omgeving leven, want zij waren koudbloedig. De planteneters konden de nieuwe planten niet eten, vanwege dat de nieuwe stammen en bladeren taaier waren en als de planteneters uitstierven is het logisch dat de vleeseters ook moesten uitsterven, want zij moesten tenslotte van de planteneters leven.

Stierven alle reptielen tegelijkertijd uit
De temperatuur van de oceanen werd ook lager, waardoor de waterreptielen op een gegeven moment ook uitstierven. Geleerden zijn het niet mee eens met deze stelling, want er bleven namelijk toch nog een paar reptielen leven, want er bestaan nog vandaag de dag schildpadden, slangen, hagedissen en krokodillen, dus nu is de vraag waarom stierven alleen de dinosauriŽrs en de grote reptielen uit?

Wat gebeurde er met de vele eieren van de dinosauriŽrs
Deze Ďreuzení legden hun eieren gewoon op de grond, ze verborgen ze niet en beschermden ze ook niet door bij ze in de buurt te blijven. Als de jonge dieren uitkwamen, moesten ze dus voor zichzelf zorgen en alle dieren, o.a. de kleine vleesetende dinosauriŽrs aten de onbeschermde dieren op. Vele eieren van dinosauriŽrs zijn dus op die manier vernietigd, maar dit is niet voldoende om de dinosauriŽrs te laten uitsterven, want de grote zeereptielen stierven tegelijkertijd uit en hun jongen werden levend geboren in het water. Men heeft ook wel eens gedacht aan een speciale ziekte die de reuzen doodde, maar waarom zijn de andere reptielen dan niet aangetast?

In welk opzicht verschillen de zoogdieren met de dinosauriŽrs
De dinosauriŽrs hadden een groot lichaam en een klein hersenstelsel, de zoogdieren hadden juist het tegenovergestelde hiervan. De zoogdieren waren slimmer en actiever dan de dinosauriŽrs, mede hierdoor konden ze zich ook makkelijker aanpassen aan de veranderde wereld. De dinosauriŽrs waren koudbloedig en legden eieren en zoogdieren zijn juist weer warmbloedig en krijgen levende jongeren. De vrouwtjes van de zoogdieren hebben melkklieren en zogen hun jongen. Toen de dinosauriŽrs uitstierven, hadden de zoogdieren de wereld voor zich en zijn ze groter geworden. Wij leven nu in het Tijdperk van de Zoogdieren, dat 70 miljoen jaar geleden begon.
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009