header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Fazant

 
   
  Fazant (Phasianus Colchicus)De fazant behoort tot de orde van de hoenders. De Jachtfazant, ook Edelfazant genoemd, is oorspronkelijk afkomstig uit AziŽ. Vermoedelijk werd hij in de Oudheid naar Europa gebracht. In die tijd werd hij al vanwege zijn vlees gefokt of gejaagd.
De fazant leeft aan de rand van bossen, in moerassen en in landbouwgebieden. De fazantenmannetjes zijn bont gekleurd. De kop en de hals zijn blauwgroen. Hij heeft meestal een witte kraag. De borst, vleugels en buik zijn roodkoperkleurig en glanzend.
De vrouwtjes zijn heel onopvallend van kleur, door hun grijsbruin gevlekt verenkleed zijn ze heel goed gecamoufleerd op de grond. De vrouwtjes zijn kleiner dan de mannetjes, ze hebben geen lange staartveren.
Fazanten voeden zich met zaden, bessen, insecten en kleine ongewervelde dieren. Als typische hoenders zoeken ook zij ze hun voedsel door op de bodem te scharrelen.
Fazantenmannetjes zijn polygaam. Een haan heeft meestal meerdere hennen. Eenmaal per jaar in de broedtijd leggen de hennen maximaal 15 eieren in een beklede kuil in de grond. Het broeden en het grootbrengen van de jongen wordt aan de hennen overgelaten.
De jonge vogels worden vaak het slachtoffer van marters, katten of roofvogels. De mens jaagt op de volwassen dieren vanwege hun vlees. Verder is ook de vos een gevreesde vijand. In koude winters sterven er ook veel dieren.
Een andere bekende fazant is de in AziŽ levend goudfazant. Zijn verenkleed licht op in prachtige kleuren zoals goudgeel, rood en groen. De met patronen versierde staartveren kunnen wel zo'n 60 cm lang worden. Het lichaam heeft een lengte van 85 cm (zonder staart).
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009