header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Flamingo

 
   
  flamingo by ernesto enkerlinMen is het nog niet eens over de vraag bij welke orde de flamingo ingedeeld zou moeten worden ingedeeld. Sommige wetenschappers delen de flamingo in bij de orde van de reigerachtigen- of bij de ganzen, weer anderen delen hem in bij de orde van de regenfluiters of plevieren.
Flamingo's hebben sommige kenmerken met de reigerachtigen gemeen, zo hebben ze bijvoorbeeld lange dunne poten en een slank lichaam. Ze zoeken hun voedsel ook in ondiep water en staan daarbij in de buurt van de oever.
De manier waarop ze hun voedsel vangen en het voedsel zelf (kleine weekdieren, kreeften en algen) doen daarentegen meer aan de gans denken.
Flamingo's hebben een dikke, gebogen snavel. De ondersnavel is groot en wordt als een soort deksel door de bovensnavel bedekt. De tong is eveneens goed ontwikkeld.
Bij het zoeken naar voedsel woelt de flamingo met zijn snavel in het slik. Ze zuigen het water naar binnen en hun tong gaat op zoek naar voedseldeeltjes. Bruikbaar voedsel wordt doorgeslikt, het water wordt door hoornachtige lamellen aan de zijkanten van de snavel weer naar buiten geperst.
Flamingo's zijn sociale dieren en leven vaak met duizenden tezamen. Hun nesten liggen op ongeveer 30 cm hoge nestheuvels. De vrouwtjes leggen meestal slechts 1 ei. De ouders voeren het jong door vloeibaar gemaakt voedsel in de snavel van het kuiken te laten vloeien. Het jong wordt gevoed tot zijn eigen snavel volledig ontwikkeld is.
De vogels slapen op een bijzondere manier. De lange hals wordt op de borst gelegd en ze strekken de kop naar achteren. De kop wordt onder een vleugel verstopt. Daarbij staan ze op 1 poot en deze draagt dus het hele lichaamsgewicht. De andere poot wordt naar achteren gestrekt of tegen het lichaam aan getrokken.
Het verenkleed van de flamingo's is wit-roze tot roze-rood. Je ziet ze vaak in dierentuinen. In gevangschap worden slechts weinig jongen geboren.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009