header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Fobie

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Specifieke Fobie
Een specifieke fobie (ook wel enkelvoudige fobie genoemd) is een intense angst voor specifieke situaties, dieren of dingen. Iedereen kent wel iemand met hoogtevrees, vliegangst of angst voor spinnen. In de meeste gevallen hoeft een specifieke fobie geen belemmering te zijn voor het alledaagse functioneren, immers: veel van dit soort situaties komen we maar weinig tegen. Ook zijn specifieke fobieŽn in het algemeen sociaal / maatschappelijk geaccepteerd waarschijnlijk vanwege de herkenbaarheid.

Wanneer het een probleem wordtÖ
Het wordt wat anders wanneer je al 10 jaar uit pure angst niet meer naar de tandarts bent geweest en je plotseling hevige kiespijnen krijgt. Ook als je beste vriend verhuist naar een hoogbouwflat en je hebt last van ernstige hoogtevrees, is er opeens een probleem. En wat te denken van de zakenman (met vliegangst) die een prachtige baan krijgt aangeboden maar daarvoor regelmatig met het vliegtuig moet reizen?

Hulp
In die gevallen is hulp geboden. Gelukkig is een specifieke fobie relatief eenvoudig te behandelen. De meest gebruikte methode is die van Exposure in Vivo: een stapsgewijze blootstelling aan de beangstigende situatie. Ook inzicht in de foutieve gedachtengang en de lichamelijke sensaties die hier uiteindelijk het gevolg van zijn (hartkloppingen, zweten, hyperventilatie, duizeligheid e.d.) is belangrijk.
In de praktijk kunnen de meeste mensen m.b.v. een aantal trainingssessies (bijna) helemaal van hun angst afkomen of er in ieder geval veel beter mee om leren gaan waardoor ze situaties niet meer hoeven te vermijden. In ernstige gevallen kan voor korte tijd medicatie worden gegeven maar meestal is dit niet nodig.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009