header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Fuchsia

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Sinds halverwege de 17de eeuw is Fuchsia al in cultuur. De plant werd ontdekt door Charles Plumier, die met Surinan een botanische reis ondernam naar de Antillen, Martinique en Haïti. Pas in 1872 nam de Amerikaan Thomass Hogg zaden mee uit de Dominicaanse Republiek. Het waren zaden van Fuchsia triphylla. Verwonderlijk is dat de ontdekkers naar het Caribisch gebied reisden, omdat de meeste wilde soorten in de vochtige wouden van Zuid-Amerika groeien.
Fuchsia is genoemd naar de Duitse arts Leonard Fuchs.

De meeste door kruising ontstane Fuchsia's zijn niet winterhard in ons klimaat. Maar één soort, Fuchsia magellanica 'Ricartonii', is voldoende winterhard om permanent een plaats in de tuin te hebben, mits die op een beschutte plek staat.
Fuchsia's zijn voor de meeste mensen 'zomergoed'. Na afloop van de zomer belanden de planten op de composthoop. Jammer, want Fuchsia's zijn met betrekkelijk weinig zorg goed over te houden.

Eind september wordt de plant bijgesnoeid door de jonge scheuten net boven een bladpaar te toppen. De houtige scheuten worden alleen gesnoeid om de struikvorm in het hart open te maken. Wanneer een Fuchsia op stam wordt nagestreefd, dan wordt de meest centraal gegroeide scheut aangehouden en aangebonden aan een rechte tonkinstok. Eventuele zijscheuten worden met tweederde van de lengte ingenomen.
De planten worden met pot en al weggezet op een koele plaats en er wordt geen water meer gegeven. Pas in maart wordt er opgepot. Oude grond rondom de wortels voorzichtig verwijderen. Gebruik voor het oppotten een goede potgrond, waaraan zo mogelijk wat klei is toegevoegd. De klei zorgt ervoor dat water goed wordt vastgehouden. Permanent voldoende vocht gedurende het groei- en bloeiseizoen is een absolute voorwaarde voor mooie Fuchsia's. Vanaf half april kunnen de planten weer buiten worden gezet.
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009