header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

GAS (GAD)

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?
We maken ons allemaal wel eens zorgen. Of het nu om je kinderen gaat, dat examen waar je al weken lang tegenop ziet, het knobbeltje dat je in je borst lijkt te voelen; dit zijn hele herkenbare en duidelijke aanleidingen waar je bezorgd en angstig van kan worden. Op zich hoeft dit absoluut niet te betekenen dat je aan een angststoornis lijdt.
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis (GAD of GAS) zijn echter gedurende langere tijd (langer dan 6 maanden) vrijwel voortdurend angstig en bezorgd over diverse situaties of gebeurtenissen. Ook komt het vaak voor dat er helemaal geen directe aanleiding voor de angst is. Toch voelt men zich onrustig, nerveus en heeft men angstige voorgevoelens over naderend onheil. Het is voor de persoon heel moeilijk om daar iets aan te doen. Allerlei symptomen kunnen optreden zoals: rusteloosheid, snel prikkelbaar zijn, slaapstoornissen, spierspanning, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en snel moe zijn.

N.B. Er is alleen sprake van een gegeneraliseerde angststoornis als het onderwerp van de angst niet beperkt is tot die van een andere stoornis zoals de angst voor een paniekaanval (paniekstoornis) of de angst om af te gaan (sociale fobie) etc. Ook moet er sprake zijn van duidelijk lijden of beperkingen (in sociaal of maatschappelijk opzicht) en mag de stoornis niet het gevolg zijn van een somatische aandoening of drugs- of medicijngebruik.

Hoe ontstaat een gegeneraliseerde angststoornis?
Zoals bij de meeste andere angststoornissen is er waarschijnlijk sprake van een combinatie van factoren. Een aangeboren gevoeligheid, bepaalde karaktereigenschappen, psychosociale factoren en eventueel traumatische ervaringen.

Hoe ga je er mee om?
Voor veel mensen is het heel moeilijk om zelf een weg uit de angsten te vinden. Het is dan belangrijk een huisarts te raadplegen. De huisarts zal je in de meeste gevallen waarschijnlijk doorverwijzen naar de R.I.A.G.G. of een psycholoog. Daar zal worden bekeken wat de beste behandelmethode is. In de praktijk blijkt dat een combinatie van medicatie (antidepressiva) en psychotherapie het beste werkt. Soms wordt in de beginfase een benzodiazepine (kalmerend middel) voorgeschreven omdat de werking van een antidepressivum pas na een aantal weken intreedt.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009