header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geelgors

 
   
  De geelgors of emberiza citrinella
De geelgors vinden we in ons land langs de randen van de drogere heidevelden en in open bosgebieden. Een halve eeuw geleden waren ze veel algemener en leefden er duizenden op het platteland. Door de intensievere landbouw zijn ze daar verdreven en ze komen eigenlijk alleen nog in natuurgebieden voor. In de winter vormen ze groepen die op zoek gaan naar zaden op de akkers.
Kenmerken
Het mannetje heeft een gele kop en borst, roodbruine strepen op zijn buik en stuit en witte buitenste staartpennen. Het vrouwtje en de jongen zijn veel minder geel. Lengte : 16 cm.
Voedsel
De volwassen geelgorzen eten voornamelijk zaden van grassen, granen en onkruid. De jongen worden gevoerd met insecten en andere kleine diertjes. Geelgorzen worden maar zelden in onze tuinen gezien.
Wintervoedering
Strooi graankorrels op de grond.
Nest
Het nest wordt op of dicht boven de grond gebouwd in dichte braamstruiken, heggen of jonge bosaanplant. Het wordt gemaakt van gras, stengels en bladeren en gevoerd met fijne grassen en wortels.
Broedgegevens
Maanden mei tot augustus - twee tot drie legsels - drie tot vijf paarsachtige eieren met bruinrode kriebeltjes - broedtijd : dertien dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : na twaalf dagen; zelfstandig na acht tot veertien dagen.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009