header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Gekraagde roodstaart

 
   
  De gekraagde roodstaart of phoenicurus phoenicurus
Een trekvogel van april tot oktober. Bijna zo groot als een mus, met langere poten, opvallend recht zithouding. Trilt met de staart en maakt voortdurend knikkende bewegingen. Het mannetje heeft een wit voorhoofd, borst en flanken zijn roestrood. De buik is lichter; grijze bovenkant, langs de vleugels erg donker. Vrouwtje is grijsbruin, met een vleugje roestrood in de staart. Verspreiding en woongebied : heel Europa; bij ons vooral in het laagland. De laatste jaren sterk teruggelopen, onlangs echter weer iets toegenomen. Broedt in niet te dichte loof- en gemengde bossen, met voorkeur voor de rand; ook in parken en tuinen, zelfs midden in de stad te vinden. Voortplanting : het nest wordt door het vrouwtje gebouwd in spleten of holen van bomen, ook in rotsspleten of nissen; bij gebrek aan een natuurlijk hol worden ook wel nestkastjes en brievenbussen gebruikt. De legtijd begint in mei : één tot twee legsels. De vijf tot zeven groenigblauwe eieren worden meestal door het vrouwtje gedurende 13-14 dagen uitgebroed. De jongen worden 12-15 dagen door beide partners verzorgd in het nest. Voedsel : insecten.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009