header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geneesmiddelen

 
   
Geneesmiddelen hebben nog altijd iets magisch; er zijn patiŽnten die zich teleurgesteld voelen wanneer ze zonder recept de spreekkamer van de arts verlaten. Bij zorgvuldig omgaan met de eigen gezondheid past een uiterst matig gebruik van geneesmiddelen. De bijwerkingen van sommige middelen zijn niet mis; de uitdrukking 'het middel is erger dan de kwaal' kan in veel gevallen letterlijk worden opgevat.
Overmatig of verkeerd gebruik van geneesmiddelen kan zelfs leiden tot medicijnvergiftiging of medicijnverslaving.
Aan de andere kant zijn sommige geneesmiddelen een echte zegen gebleken voor de mensheid. Zonder de ontdekking van penicilline (en de daaruit voortvloeiende moderne antibiotica) zouden vele mensen overleden zijn aan ziekten die nu niet meer levensbedreigend zijn. Een kritisch geneesmiddelengebruik lijkt de gulden middenweg.

Kan aspirine een maagbloeding veroorzaken ?
Aspirine (acetylsalicylzuur/acetosal) kan de maagwand irriteren en tot een kleine maagbloeding leiden. Dit zou kunnen gebeuren wanneer de tabletten zonder water of melk worden doorgeslikt en in de maag in vrij grote stukken uiteen vallen. Daarom wordt aangeraden een aspirientje altijd met veel water of melk in te nemen, of nog beter het middel eerst in een glas water op te lossen.

Wat is het nut van bruistabletten ?
Bruistabletten kunnen door de grote oplosbaarheid iets sneller werken dan gewone pijnstillers. Het nadeel is dat ze naar verhouding veel natrium kunnen bevatten. Mensen die op hun zoutgebruik moeten letten kunnen daarom beter niet voor bruistabletten kiezen.

Is bij elke ontsteking een antibioticum nodig ?
Er zijn vele soorten ontstekingen die het lichaam zelf aankan, zoals bijvoorbeeld een darminfectie of een steenpuist. Het is dan ook helemaal niet nodig om bij elke bacteriŽle infectie een antibioticum te gebruiken. Ontstekingen die niet vanzelf of door het gebruik van een onschuldig huismiddeltje overgaan, kunnen eventueel met een antibioticum te lijf worden gegaan. Niet alle antibiotica werken tegen alle bacteriŽn. Daarom kan het eerst nodig zijn vast te stellen om welke bacterie het precies gaat, zodat het juiste antibioticum wordt voorgeschreven.

Hebben antibiotica speciale bijwerkingen ?
De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree en schimmelinfectie. Antibiotica doden namelijk ook de nuttige bacteriŽn zoals die in de darmen voorkomen. Sommige mensen blijken overgevoelig aan een antibioticum. Zij krijgen last van huiduitslag en jeuk. In dat geval kan dan beter een antibioticum uit een andere groep worden gekozen. Na gebruik van penicilline kan een op mazelen gelijkende huiduitslag optreden, die geen echte overgevoeligheid is. Er moet dan wel met het middel worden gestopt, maar in de toekomst hoeft geen middels uit een andere groep te worden gekozen, zoals bij een echte overgevoeligheid. Tetracyclines mogen niet worden voorgeschreven aan kinderen en aan zwangere vrouwen. Ze hebben namelijk een schadelijke werking op botten en tanden in de groei.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009