header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Gierzwaluw

 
   
  De gierzwaluw of apus apus
Geen andere vogel brengt zoveel tijd in de lucht door als deze gierzwaluw. Na de broedtijd komt hij niet weer op de grond voor hij het volgende jaar terugkeert naar zijn nest, na in de lucht gepaard te hebben. Op zomeravonden verzamelen ze zich in grote zwermen en cirkelen hoog de lucht in tot ze uit het zicht verdwenen zijn. Ze brengen de nacht door in een soort halfslaap, drijvend op de wind en gaan pas naar beneden als het licht wordt.
Kenmerken
Opvallend slanke vleugels; een egaal donker verenpak en een korte, gevorkte staart. Lengte : 16,5 cm. De gierzwaluw onderscheidt zich van de boerenzwaluw en huiszwaluw door zijn korte, gevorkte staart en lange, sikkelachtig gevormde vleugels.
Geluid
Een schreeuwend 'srie'. Ook tsjirpen ze in het nest.
Voedsel
Gierzwaluwen eten voornamelijk kleine vliegende insecten en spinnen die aan de herfstdraden hangen. Ze jagen in groepen boven meren om daar zwermen muggen te vangen. In koude en natte perioden verdwijnen de vliegende insecten. De zwaluwen zijn dan genoodzaakt om lange afstanden te vliegen om voedsel te vinden.
Nest
Het nest is een ondiep kuiltje van gras, bladeren en veren, vliegend in de lucht verzameld en aangesmeerd met speeksel. U kunt het nest ontdekken in gaten van oude gebouwen en onder daklijsten, als een vogel ernaartoe vliegt en weer wegscheert. De jongen groeien snel. Bij slecht weer, als er weinig voedsel voorhanden is, kunnen de jonge vogels in een soort verstijfde toestand lang zonder voedsel; zij overbruggen zo deze perioden tot de temperatuur weer stijgt.
Broedgegevens
Laat mei tot augustus - één legsel - twee of drie witte eieren - broedtijd : 20-22 dagen (beide partners) - vliegvlug : na vijf tot zeven weken; zelfstandig vanaf het moment van vliegen.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009