header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Gladiool

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
De gladiool behoort tot het plantengeslacht Gladiolus (Lat. plantennaam; v. gladius = zwaard) uit de Lissenfamilie. Er zijn 180 soorten, die voorkomen van het Middellandse-Zeegebied tot in West-AziŽ en tot in Zuid-Afrika. Het zijn door middel van een knol overblijvende planten; de bloemen zijn tweezijdig symmetrisch en hebben een gekromde bloemdekbuis. De bladen zijn zwaardvormig, de bloemen staan in trossen.
De als tuinplant en snijbloem geteelde tuingladiolen, soms zwaardlelies genoemd, zijn ontstaan uit bastaarderingen van diverse soorten. Het gekweekte sortiment wordt in grote trekken ingedeeld in klein- en grootbloemige of ook wel in vroeg- en laatbloeiende hybriden.
Veel kleinbloemige hybriden zoals Gladiolus ◊ colvillei (meestal simpelweg colvilies genoemd) en G. ◊ nanus bloeien vroeg (omstreeks juni). Deze hybriden hebben sierlijke, op de wilde gladiool gelijkende bloemen. Laatbloeiend zijn de grootbloeiende hybriden (juli-augustus) en de 'Primulinus'- en 'Butterfly'-hybriden. Het typische van de 'Butterfly'-hybriden is het bovenste bloemblad dat als een kapje over de meeldraden en stampers staat.

Gladiolen worden eind maart/begin april 6-8 cm diep geplant in een voedzame, maar niet te droge grond op een zonnige plaats. Denk erom de knollen niet op de kop te planten! Als grondverbeteraar wordt compost aanbevolen. Stalmest kan alleen gebruikt worden als deze de herfst tevoren ondergespit wordt.
De vrij wankele en tijdens de bloei topzware planten dienen met tonkinstokken of speciale kunststof plantensteunen ondersteund te worden zodra de bloemstengels verschijnen. Na de bloei, wanneer de bladeren afgestorven zijn, worden de knollen gerooid en binnenshuis op een vorstvrije en droge plaats bewaard tot het volgende voorjaar. De vele kleine knolletjes die zich gevormd hebben ( 'kralen') worden in een apart hoekje geplant en goed verzorgd. Na ongeveer twee jaar kunnen ook deze knollen weer bloeien.
 
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009