header insecten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Glimworm

 
   De gevleugelde mannetjes van de glimworm worden tien tot twaalf mm. groot, de ongevleugelde, zwart- tot roodbruine wijfjes met geelachtige segmenflanken en  vaak een lichte middenstreep, halen vijftien tot twintig mm.
Op de onderzijde van het achterlijf bevinden zich twee lichtgevende plaatjes en twee lichtpuntjes. De mannetjes hebben alleen twee lichtpuntjes op de onderzijde vanhet achterlijf. Ze zijn bruin tot zwartachtig gekleurd en kunnen vliegen. Er bestaat ook een ietwat kleinere versie, de kleine glimworm. Het mannetje heeft op het halsschild, boven de ogen, twee van elkaar gescheiden glasheldere zones. Nog kleiner is de kortschildglimworm.
Verspreiding : heel Europa. Ze leven aan bosranden, in parken, boomgaarden en hooilanden. De mannetjes vliegen op warme avonden van juni tot september. Met de hulp van hun lichtorgaan lokken de wijfjes de mannetjes. Tijdens hun korte leven als imago voeden ze zich niet. Jeugdstadia : de larven voeden zich voornamelijk met slakken. De larven doorlopen vijf ontwikkelingsstadia, overwinteren dan en verpoppen zich in het voorjaar.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009