header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Goudhaantje

 
   
  Goudhaantje of regulus regulus
Er is ooit vastgesteld dat een goudhaantje gevangen zat in een spinnenweb ! Hoewel veel kleiner kunt u het goudhaantje gemakkelijk verwarren met een mees. Ze sluiten zich ook vaak aan bij een mezenzwerm als ze tussen het gebladerte op zoek zijn naar insecten en spinnen. Als u echter het bijzondere liedje van het goudhaantje en zijn roep eenmaal kent, dan hoort u onmiddellijk als hij er is.
Kenmerken
Een korte, dunne snavel, om de kleinste insecten te kunnen oppikken. Verder een karakteristieke kuif (zie foto). De kuif is met geel afgezet en heeft een zwarte rand. Mannetjes baltsen door hun kuif, gedeeltelijk oranje, op te zetten. De jongen hebben geen gekleurde kuif. Lengte van de vogel : 9 cm.
Geluid
Het liedje is een zacht op en neergaand 'twiedly-twiedly', eindigend in een energiek tierlantijntje.
Voedsel
Het goudhaantje eet veel spinnensoorten en insecten, vooral vliegen, luizen en kevers en hun larven, maar af en toe pakt hij ook grotere insecten zoals volwassen motvlinders.
Wintervoedering
Kruimeltjes, vet en geraspte kaas worden vooral in strenge winters gegeten.
Nest
Als u cypressen, coniferen en larix plant, stimuleert u de goudhaantjes om in uw tuin te nestelen. Ze wonen ook in klimop en gaspeldoorn. In het begin van het broedseizoen imponeren de mannetjes door hun kuif op te zetten. U kunt het goudhaantje snel over het hoofd zien, niet zozeer door zijn kleine afmetingen, maar omdat hij verstopt tussen de bladeren en dennentakken leeft. Het nest, meestal gebouwd door het vrouwtje, is verstopt onder het groen, hangend aan het eind van een tak. Het is gemaakt van mos en korstmos en het wordt bij mekaar gehouden door spinnenwebben.
Broedgegevens
Maanden april tot juli - twee legsels - zeven tot tien bruingestippelde, witte of gele eieren - broedtijd : 14-17 dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : 16-21 dagen; tijd tot zelfstandig worden is niet bekend.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009