header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Goudvink

 
   
  De goudvink of pyrrbula pyrrbula
Een ontmoeting met een goudvinkman zult u niet gemakkelijk vergeten. De prachtige dieproze borst, gitzwarte kap en helderwitte stuit maken hem tot één van de mooiste tuinvogels die we in ons land hebben. Het vrouwtje is wat minder opvallend gekleurd. Hij is niet erg schuw en leeft in de winter vaak in familieverband, in groepjes. Het favoriete goudvinkmenu in de winter bestaat uit zaden, maar als die voorraden uitgeput zijn, zal hij onder andere aan de knoppen van uw fruitbomen of krent komen peuzelen.
Kenmerken
Het mannetje heeft een dieproze onderkant; het vrouwtje is grijzer. Lengte : 14,5 cm.
Voedsel
Goudvinken eten meestal zaden van de es en berk, bessen, brandnetel en braam, maar ze knabbelen ook op de knoppen van de bomen. Tijdens de broedperiode worden je jongen met insecten gevoerd.
Wintervoedering
Goudvinken eten soms pinda's en verschillende zaden.
Nest
In tegenstelling tot veel andere tuinvogels blijven de paartjes het hele jaar trouw bij elkaar. In het voorjaar neemt het mannetje de leiding bij het kiezen van een nestplaats. Hij leidt het vrouwtje naar aantrekkelijke plekjes in een dichte heg of den, waarna zij het fijne nest bouwt van kleine takjes en wortels.
Broedgegevens
Maanden april tot augustus - twee legsels - vier tot zes paarsgestreepte, groenblauwe eieren - broedtijd : veertien dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : na 12-16 dagen; twee tot drie weken later zelfstandig. (foto : jong)
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009