header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Grauwe vliegenvanger

 
   
  De grauwe vliegenvanger of muscicapa striata
De grauwe vliegenvanger, een zomergast, is onmiddellijk te herkennen aan zijn fourageergedrag. Hij leeft bijna uitsluitend van vliegende insecten waar hij op jaagt met een wervelende zwenkvlucht vanaf hoge uitkijkplaatsen op diverse posten in zijn territorium. Door zijn specialisatie in gevleugelde insecten kan de grauwe vliegenvanger alleen in de zomer in Europa leven. Als het ongewoon koud of nat weer is, moet hij soms terugvallen op insecten die van de bladeren of de grond worden gepikt.
Kenmerken
Een lichtbruin, gestreept verenpak, wat soms bijna grijs lijkt. Enkel de jongen zijn gespikkeld. Lengte : 14 cm.
Geluid
Het zachte liedje van aaneengeschakelde piepende toontjes is vaak onopgemerkt. De roep is een zacht 'tsfie'.
Voedsel
Bestaat uit vliegen, bijen en vlinders. De vogel trekt insectenvangend van plek naar plek.
Nest
Het nestelen begint na het nestelen van de mezen, en de andere insecteneters. De jongen kunnen vliegen als het hoogzomer is en warme dagen gepaard gaan met een actief insectenleven. Het nest van mos, groen en twijgjes, bij elkaar gehouden door spinnenwebben en gevoerd met haar en veertjes, wordt meestal door het vrouwtje gebouwd. Vaak is het verstopt in een boomstronk of muur. Een oud nest wordt als basis gebruikt.
Broedgegevens
Maanden mei en juni - één of twee legsels - vier tot vijf bruingestippelde groenachtige eieren - broedtijd : 12-14 dagen, door beide partners - vliegvlug : na 12-13 dagen; twee tot drie weken later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009