header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Groeistoornissen

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Groeien en gezondheid
Elk kind wil later groot worden. En om groot te worden, moet je groeien. Om goed te kunnen groeien heeft een kind voldoende voedingstoffen, hormonen en een goede verzorging nodig. Als dat niet allemaal in orde is, kan dat leiden tot afwijkingen in de gezondheid wat weer kan leiden tot afwijkingen in de groei. Daarom moet de lengte van een kind regelmatig gemeten worden tot de volwassen lengte is bereikt.
Maar natuurlijk groeit niet elk kind even snel. Niet iedereen wordt later immers even groot. Daarbij is de lengte van de ouders van het kind van belang. Grote ouders krijgen meestal grote kinderen, kleine ouders krijgen meestal kleine kinderen.
In het algemeen kun je de gemiddeld te verwachten eindlengte van een kind berekenen met een gemakkelijke formule.
Voor jongens:
(de lengte van de vader + de lengte van de moeder + 13 cm) / 2 + 4,5 cm.
Voor meisjes:
(de lengte van de vader + de lengte van de moeder - 13 cm) / 2 + 4,5 cm.
Dus als vader 1,82 m is en moeder 1,70 m, dan krijg je de volgende rekensom:
Jongen: (182 cm + 170 cm + 13 cm) / 2 + 4,5 = 1,87 m.
Meisje: (182 cm + 170 cm Ė 13 cm) / 2 + 4,5 = 1,74 m.
Een kind is normaal gegroeid wanneer de uiteindelijke lengte tot negen centimeter boven of onder de berekende lengte blijft. De jongen in het bovengenoemde voorbeeld wordt dus tussen de 1,78 en de 1,96 m. Het meisje tussen de 1,65 en 1,83 m.

Groeistoornissen bij kinderen - Oorzaken
Het is bij een grote groep kinderen maar de vraag wat de oorzaak is van hun kleine lengte. Men neemt aan dat het bij veel van deze kinderen door genetische factoren komt. Soms kunnen groeistoornissen het gevolg zijn van aanlegstoornissen, zoals bij kinderen met een abnormale groei van bot of kraakbeen (bijvoorbeeld dwerggroei). De oorzaak van een groeiachterstand kan een fout in de chromosomen zijn, zoals bij het syndroom van Turner en het Prader-Willi syndroom. Kinderen kunnen ook bij de geboorte al een groeiachterstand hebben doordat ze in de baarmoeder niet voldoende voeding hebben gekregen. Er is een kans dat deze achterstand langdurig of blijvend van aard is. Verder kan een slechte voedselinname een groeiachterstand tot gevolg hebben, net zoals ziekten aan het hart, de longen, de lever, het maag-darmstelsel en de nieren de oorzaak kunnen zijn.
In deze situaties bestaat de behandeling uit het aanpassen van de voedingstoestand en de genezing van de ziekte. En tenslotte kan een tekort aan groeihormoon leiden tot een gestoorde lengtegroei en kleine lichaamslengte.

Groeihormoontekort bij volwassenen - Oorzaken
Een tekort aan groeihormoon is het gevolg van een aandoening aan de hypofyse of de hypothalamus. Bij volwassenen kan het voorkomen dat de hypofyse niet voldoende groeihormoon aanmaakt. Soms is dit aangeboren (bij 15% van de patiŽnten), soms verworven (bij 85%). Zo kan de hypofyse niet goed functioneren als gevolg van een hypofyse tumor (gezwel) of de behandeling daarvan (operatie en/of bestraling). Een beschadiging als gevolg van een ongeval kan ook de oorzaak zijn.

Behandeling met groeihormoon
Groeihormoon als medicijn heeft dezelfde structuur als in het lichaam geproduceerd groeihormoon. Het is een eiwit en kan daarom niet via de mond worden ingenomen, omdat het anders verteerd zou worden in de maag en niet wordt opgenomen door de darm. Het kan dus enkel toegediend worden via een, nagenoeg pijnloze, inspuiting. Het gaat hierbij om een zogenaamde subcutane injectie, wat betekent dat het groeihormoon direct onder de huid wordt gespoten.
Onder normale omstandigheden wordt de grootste hoeveelheid groeihormoon ís nachts aangemaakt. Daarom kan de injectie het beste ís avonds worden gegeven, om zo veel mogelijk de normale omstandigheden na te bootsen. Het wordt aangeraden de injectie iedere avond rond dezelfde tijd te geven, omdat de kans op vergeten dan het kleinst is. De injectie wordt dan net zo vanzelfsprekend als bijvoorbeeld tandenpoetsen.
Het beste kunt u de injectie aan de voorkant van het bovenbeen geven. Het is belangrijk de injectieplaats steeds te wisselen, zodat de kans op veranderingen in de huid wordt vermeden en een gelijkmatige opname van groeihormoon wordt gewaarborgd. Een ezelsbruggetje bij het wisselen van de injectieplaats is om in het linkerbeen op de even dagen en in het rechterbeen op de oneven dagen te spuiten. Jonge kinderen geven soms de voorkeur aan prikken in de billen. Dit mag ook, waarbij u de ene dag prikt in de ene bil en de andere dag in de andere bil.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009