header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Groenling

 
   
  De groenling of carduelis chloris
De groenling is een algemene tuinvogel geworden, sinds hij deze eeuw geleidelijk de steden en dorpen gekoloniseerd heeft. Dit komt gedeeltelijk door het verminderen van graan en onkruidzaden als gevolg van de intensieve landbouw, maar de groenling wordt ook gelokt door de pinda's en zonnebloemzaden op de voederplaatsen.
Kenmerken
Bij het opvliegen vallen vooral de gele kleuren op. Het vrouwtje is egaler en grijsgroener van kleur. De gele vleugelvlekken onderscheidt de vrouwtjes van de mussen. Lengte : 14,5 cm.
Voedsel
Het menu bevat een breed assortiment zaden van onder andere iep, braam, paardebloem en in het najaar rozenbottels.
Wintervoedering
Het is een frequent bezoeker van de voedertafel voor zonnebloempitten en pinda's. Verder zoeken groenlingen zaden en voer op de grond onder de voedertafel en dicht bij verzamelplaatsen; voer dat andere vogels hebben laten vallen.
Nest
In tegenstelling tot andere vogels blijven groenlingen het hele broedseizoen bij elkaar. Ze nestelen soms in kleine groepen van een stuk op zes paartjes, meestal in een dichte struik. Het vrouwtje bouwt het nest van takjes, gras en mos en voert het met haar en wortels.
Broedgegevens
Maanden april tot augustus - twee of drie legsels - vier tot zes roodgestippelde, witte eieren - broedtijd : 12-14 dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : na 13-16 dagen; twee weken later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009