header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Grootste, snelste, langste en kleinste dier 1

 
   
Wat is het grootste dier ter
wereld ?
De blauwe vinvis of baardwalvis. Hij kan een lengte krijgen van meer dan dertig meter en volgroeid een gewicht hebben van ongeveer 160 ton. Op blauwen vinvissen werd druk gejaagd door walvisvangers en ze zijn nu zeldzaam geworden.
Wat is het langste (hoogste) dier ter wereld ? Dat is de giraffe. Een giraffe kan op je neerkijken van een hoogte van wel zes meter; de hoogte van een huis met twee verdiepingen.
Hoe klein is het kleinste dier ? De kleinste dieren zijn protozoŽn; ze zijn zo nietig dat je ze alleen met een krachtige microscoop kunt zien. Sommige protozoŽn zijn zo klein dat 500 ervan op een rijs samen niet langer zouden blijken dan 1 milimeter.
Hoe lang kunnen dieren leven ? Maar weinig dieren leven langer dan de mens, maar ťťn diersoort laat de menselijke levensduur (maximaal 120 jaar) ruimschoots achter zich : het is de reuzenschildpad, die wel tweehonderd jaar oud kan worden.
Welk dier is bepaald geen hardlopertje ? Het langzaamste zoogdier ter wereld is de ai of drieteenluipaard, die zich met een 'snelheid' van wel honderd meter per uur verplaatst.
Hoe snel is het snelste dier ? Het is de zwaluw wie die onderscheiding toekomt. De in AziŽ levende reuzenstekelstaartzwaluw kan een snelheid van meer dan tweehonderd km. per uur halen. Hij houdt dus een exprestrein makkelijk bij.
Welk dieren kan sneller lopen dan alle andere dieren ? De kampioen-hardloper onder de landdieren is het jachtluipaard. Deze wilde katachtige kan over korte afstanden een snelheid van iets boven de honderd km. per uur halen. Hij bereikt dergelijke snelheden bij zijn jacht op de eveneens zeer snelle en daarom ontoepasselijk anti-lopen genaamde dieren van de Afrikaanse graslanden.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009