header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Grote karekiet

 
   
  De grote karekiet of acrocephalus arundinaceus
Trekvogel van mei tot september. Grootse inheemse rietzanger, bijna zo groot als een spreeuw, maar wel slanker. Duidelijk zichtbare lichte bovenoogstreep; geronde, vaak in vakken gedeelde staart. Zit bij het zingen nabij altijd op riethalmen. Verspreiding en woongebied : heel Europa, behalve Groot-Brittannië en Scandinavië. Bij ons verbreid, maar al jarenlang een bedreigde broedvogel. Heeft de voorkeur voor grotere rietlanden, die tegenwoordig steeds zeldzamer worden. In enkele gebieden wordt hij samen gezien met de kleine karekiet, waarbij de grote karekiet aan de landkant en de kleine karekiet aan de waterkant van het riet woont. Voortplanting : het komvormige nest wordt boven open water in de hogere riethalmen gevlochten. Legtijd begint eind mei - in de regel één legsel - vier tot zes eieren, licht met groene, grijze en bruine vlekken. Beide partners broeden veertien tot vijftien dagen en voeren de jongen nog ongeveer twaalf dagen in het nest. Voedsel : insecten.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009