header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Grotten

 
   
Waardoor ontstaan grotten ? De onafgebroken golfslag van de zee slijpt in kliffen langzamerhand holten of grotten uit. Onderaardse grotten ontstaan in kalksteen, omdat ondergrondse stromen door het gesteente vloeien en de kalksteen langzamerhand oplossen.
Hoe diep kunnen grotten zijn ? De diepste grotten ter wereld vind je in Frankrijk en kunnen tot meer dan een kilometer beneden het aardoppervlak diep zijn.
Waar kun je ijsgrotten vinden ? Deze kom je tegen in gletsjers. Bij de bodem van een gletsjer, waar het ijs smelt, ontstaan vaak grotten. In de grot heerst diepblauw licht, door het daglicht dat van buitenaf door het ijs dringt.
Wat is het verschil tussen stalagmieten en stalactieten ? Stalagmieten en stalactieten zijn de fraaie gesteentekolommen die zich in grotten vormen (druipsteen). Stalactieten hangen van het dak van een grot en groeien naar beneden toe, terwijl stalagmieten van de bodem af naar boven toe aangroeien. Dat gebeurt door water dat van het dak van de grot drupt. De druppels bevatten kleine hoeveelheden mineralen die zich op de al aanwezige druipsteenkegel afzetten, waardoor een stalactiet omlaaggroeit. Waar de druppels de bodem bereiken, ontstaat langzamerhand een omhooggroeiende kegel van minerale afzettingen of een stalagmiet. Tenslotte kunnen de dalende en de stijgende kegel mekaar ontmoeten en samengroeien.
Hoe vlug groeien stalactieten en stalagmieten aan ? De meeste groeien maar heel langzaam aan. Het kan wel tweeduizend jaar duren eer ze slechts een centimeter zijn aangegroeid. Maar sommige doen het sneller en kunnen in een jaar een centimeter groeien.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009