header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Heggenmus

 
   
  De heggenmus of prunella modularis
U kunt de heggenmus makkelijk over het hoofd zien omdat zijn verenpak veel lijkt op dat van de huismus. Een opvallend verschil is echter zijn gedrag. Bijna stiekem rondschuifelend over de grond, altijd wel dicht in de buurt van enige dekking. U kunt het mannetje tijdens de balts met beide vleugels zien slaan en draaien, of hem een toneelstukje zien opvoeren, trillend met een vleugel.
Kenmerken
De volwassen vogel heeft een grijze kop, hals en borst (jongen zijn meer gestreept). De snavel is dun, vergelijkbaar met de huismus. Lengte : 14,5 cm.
Geluid
Het zilveren liedje bestaat uit korte stukjes van vier tot vijf seconden achter mekaar. Het mannetje neemt in zijn repertoire liedjes van andere heggenmussen uit de buurt over. Het liedje, dat het hele jaar gezongen wordt, bereikt zijn hoogste intensiteit in maart.
Voedsel
Het dieet bestaat in de winter bijna helemaal uit zaden en in de zomer uit niet al te snelle insecten. De heggenmus pikt kevers, spinnen, vliegen, rupsen en torren van de planten of de grond.
Wintervoedering
De heggenmus komt meestal wel naar rustige voederplaatsen. Hij eet regelmatig kruimels van de grond en zo nu en dan ook vlees en zaden.
Nest
Het nest van takjes en mos, gevoerd met mos en haar, wordt door het vrouwtje in dichte heggen, struiken en altijd groene boschages gebouwd. Heggenmussen hebben ingewikkelde huwelijksrelaties. De mannetjes helpen alle jongen voeren van ieder vrouwtje waarmee ze gepaard hebben.
Broedgegevens
Maanden april tot augustus - twee tot drie legsels - vier tot vijf blauwe eieren - broedtijd : 14 dagen (vrouwtje) - vliegvlug : na 12 dagen; twee weken later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009