header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Hoe dieren leven - 1

 
   
Zijn gorilla's wilde dieren ? Ze zien er in elk geval wel woest uit. Ze hebben een lengte als een volwassen mens, maar wegen ongeveer twee keer zoveel. Als bedreiging trommelt de gorilla op zijn borst met zijn lange, krachtige armen. Dat ziet er angstaanjagend uit, maar gorilla's zijn in werkelijkheid vreedzame dieren. Ze lieven van planten en bevechten mekaar niet.
Hoe lang kan een walvis onder water blijven ? Walvissen zijn geen vissen, maar zoogdieren, en ze halen dan ook adem zoals mensen. Onder water houden ze hun adem in, en komen op geregelde tijdstippen boven om verse lucht in te ademen. Potvissen duiken diep naar hun voedsel : haaien en reuzeninktvissen. Ze kunnen minstens een uur onder water blijven zonder adem te halen.
Waarom zingen vogels ? Vogels zingen gewoonlijk om twee redenen - om andere vogels aan te trekken, of om ze af te schrikken. Gewoonlijk zingt het mannetje. Hij zingt om een vrouwtje aan te lokken om een paartje te vormen en jongen uit te broeden. Anderzijds is die zang een waarschuwing aan het adres van andere mannetjes om uit de buurt te blijven.
Kunnen dieren praten ? Papegaaien en beo's (Aziatische spreeuwen) kunnen tegen ons praten. Maar de vogels begrijpen niet wat ze uitkramen. Ze herhalen alleen wat wij hen leren. Onderzoekers zijn erin geslaagd chimpansees een gebarentaal te leren. Zij menen dat de chimpansees inderdaad begrijpen hoe ze die taal moeten gebruiken en met ons kunnen praten met de hulp van die taal.
Hoe kan een vliegende eekhoorn vliegen zonder vleugels ? In de wouden van AziŽ, Noord-Europa en Noord-Amerika leven eekhoorns die door de lucht kunnen 'vliegen'. Gewoonlijk doen ze dat alleen bij donker, en zweven dan van boom tot boom op zoek naar voedsel. Terwijl ze van een boom springen, spreiden ze een 'zeil' van harige huid uit tussen hun voorpoten en achterpoten. Dat fungeert als een soort van parachute en het stelt de vliegende eekhoorn in staat om door de lucht te zweven.
Waarom houden zoveel dieren een winterslaap ? Tijdens de winter zie je bepaalde dieren niet omdat ze zich ergens verborgen hebben om een winterslaap te doen. Kikkers, padden, hagedissen, slangen, vleermuizen, muizen en zelfs beren houden een winterslaap. Dat doen ze gewoon omdat het tijdens de winter voor die dieren moeilijk is om voedsel te vinden, zodat ze waarschijnlijk zouden omkomen. In hun diepe winterslaap verbruiken ze maar zeer weinig energie. Voor hun winterslaap eten ze zich eerst dik en rond om de winter levend te kunnen doorstaan.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009