header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Hoe dieren leven - 3

 
   
Hoe keert een zalm terug naar zijn geboorteplaats ? Zalmen worden meestal in snelstromende wateren en rivieren geboren. Als ze groter worden - dat proces neemt verscheidene jaren in beslag - zwemmen ze stroomafwaarts naar zee. Dan leven ze een jaar of langer in zee, worden weer groter, zwemmen dan terug naar waar ze geboren zijn en brengen jongen voort.  De zalm kan wel 1600 kilometer ver de zee inzwemmen en toch zijn geboorteplek terugvinden. Vaak is die reis terug zeer bezwaarlijk. Hij moet tegen felle stromingen in zwemmen en zal zelfs over watervalletjes (trappen) springen om er te geraken. Waarschijnlijk maakt deze vis gebruik van de zonnestand om zich door de zee naar de monding van de rivier te loodsen. Daarna snuffelt hij waarschijnlijk zijn weg terug naar zijn geboorteplek, zijn reukvermogen inschakelend om stroomopwaarts de rivier op te zwemmen tot hij is waar hij moet wezen. Bij het einde van die moeizame tocht is de zalm vermagerd, bleek en doodmoe.
Hoe produceren sommige vissen elektrische stroom ? Ongeveer 250 soorten vissen kunnen elektrische stroom produceren en daarmee hun prooi dodelijk schokken. Ook vinden ze met die methode hun weg door slijk- en modderwater. De krachtigste elektrische vissen kunnen elektrische spanningen tot verscheidene honderden volts opwekken - voldoende om een mens tijdelijk buiten westen te slaan. Deze vissen (bijvoorbeeld de sidderrog) bezitten speciale spieren die als batterijen fungeren.
Hoe vliegt een vliegende vis ? Een vliegende vis verheft zich boven het water om een grotere vis of een boot te ontwijken. Hij zwemt eerst langs het oppervlak, slaat met zijn staartvin om vaart te maken en spreidt zijn vinnen dan als vleugels uit voor een zweefvlucht boven het water - met een snelheid tot zestig km. per uur. Zo glijdt hij over de golven, zijn staartvin gebruikend om zo nodig nog verder boven water te vliegen.
Welke spin leeft onder water ? Spinnen ademen zuurstof, en toch leeft één spinnensoort onder water. Hij doet dit door omlaag te zwemmen en tussen sommige waterplanten een zeer dicht webje te weven. Dan brengt hij belletjes lucht mee om het kamertje te vullen. Daar leeft die spin, op de loer liggend. Als een waterinsect of ander klein dier te dichtbij komt, schiet de spin zijn kamertje uit en eet het gevangen dier in zijn onderwaterkamertje op.
Tot hoever kunnen motten elkaar ruiken ? Tegen paartijd produceert het wijfje een geurstof om het mannetje aan te trekken. De mannetjesmot kan die geur tot op niet minder dan elf kilometer ruiken.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009