header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Hoe planten groeien 1

 
   
Hoe voeden planten zich ? Net als dieren moeten ook planten zich voeden om in leven te blijven. Maar groene planten zijn in staat hun eigen voedsel te maken. Ze maken suikers en zetmeel door via hun bladeren kooldioxide uit de lucht op te nemen en water uit de bodem en regen via hun wortels en bladeren. Ze gebruiken energie uit het zonlicht om dat gas en het water om te zetten in voedingsstoffen, die ze zo nodig kunnen opslaan en bewaren. Dit voedingsstof-bereidende proces wordt fotosynthese genoemd. Ook nemen planten via hun wortels mineralen uit de bodem op. Niet alle planten maken hun eigen voedsel aan. Zulke planten voeden zich met andere planten of met de overblijfselen van planten. Dergelijke planten worden parasietplanten genoemd en daartoe behoren ook de paddestoelen.
In welk opzicht zijn insecten nuttig voor de planten ? Insecten zijn nuttig voor planten omdat ze pollen of stuifmeel van de ene bloem naar een volgende overbrengen. Een plant moet bestoven worden eer ze zaadjes kan aanmaken. Insecten worden door bloemen aangetrokken door de heldere kleuren of door hun geur, en door de zoete nectar die vele bloemen produceren. Sommige bloemen lijken zelfs op de insecten die ze willen aantrekken. Terwijl het insect naar de nectar vist, strijkt het langs de meeldraden en stempels van de bloem en het meegebrachte stuifmeel valt erop. Als het insect naar een volgende bloem gaat, wordt het dan meegenomen stuifmeel aan de stempels van die bloem afgestreken.
 Groeien cactussen alleen op droge plaatsen ? De meeste wel. Enkele andere soorten groeien in regenwouden, zoals de Zuidamerikaanse kerstcactus.
Waarom hebben woestijnplanten zulke dikke, vleesachtige bladeren ? Planten die in droge streken leven moeten water lang kunnen bewaren. Die dikke, vlezige bladeren helpen ze om water op te slaan. Vaak zijn die bladeren waterdicht opdat niets kan verdampen. Vele cactussoorten hebben in het geheel geen echte bladeren. Ze hebben vlezige stengels die het vocht bewaren; de bladeren zijn in stekels veranderd.
Hoeveel sporen kan een reuzenstuifzwam voortbrengen ? Een stuifzwam is een ronde plant. Een gemiddelde reuzenstuifzwam is ongeveer zo groot als een voetbal en produceert niet minder dan zowat zeven miljoen sporen. Maar het merendeel van dat enorme aantal sporen groeit niet tot nieuwe reuzenstuifzwammen uit.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009