header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Hoe planten groeien 2

 
   
Hoe kunnen klimplanten
klimmen ?
Planten klimmen op allerlei manieren. Sommigen, zoals de clematis, zijn heel slap en hebben draaiende stelen die langs andere, steviger, planten opklimmen. Als de stengel de andere plant aanraakt, groeien ze aan één kant sneller waardoor ze zich om de steviger plant kronkelen. Sommige planten, zoals de klimop, schieten aan hun stengels kleine wortels die ze helpen langs muren omhoog te klimmen. Erwteplanten en pompoenen hebben speciale gedraaide ranken die zich om een steun winden. De wilde wingerd heeft kleine kussentjes als zuignapjes die zich aan een muur of ander oppervlak hechten. Klimrozen en bramen gebruiken hun scherpe doornen om zich aan oppervlakten of andere planten vast te houden.
Draait de winde in wijzerzin of juist andersom ? Er zijn twee groepen winde genaamde planten die langs andere planten opklimmen door zich om hun stengels te kronkelen. De ene groep is de Convolvulus-familie en zij draaien zich in tegenwijzerzin (tegen de wijzers van de klok in) om de stengels van andere planten (van boven bekeken)  De andere groep is de Polygonum-familie, die zich in wijzerzin om de stengels van andere planten windt.
Waarom groeit mos als een dik tapijt ? Mossen groeien op uit sporen. Als de sporen beginnen te groeien ontstaat er een dunne groene draag die zich vertakt. Op die takjes vormen zich knooppen die tot nieuwe mosplantjes uitgroeien. De jonge plantjes groeien zo dicht bijeen op en weldra ontstaat een mos'tapijt'. Mosblaadjes zijn niet waterdicht en door in zo'n dikke laag te groeien kunnen ze vocht om zich heen houden.
Hoe groeien varens ? Varens hebben geen bloemen, zodat ze geen zaden kunnen voortbrengen. In plaats daarvan hebben ze sporen die zich aan de onderkant van hun bladeren bevinden. Die sporen vallen op de bodem en groeien uit tot kleine schijfjes. Elk schijfje bevat mannelijke en vrouwelijke cellen, die later bijeenkomen en uitgroeien tot jonge varens. Sommige varens, zoals de adelaarsvaren, verbreiden zich ook door rizomen (wortelstokken of ondergrondse stengels).
Groeit mistletoe (maretak) vanuit de grond ? Nee. Mistletoe of maretak is een parasietplant die op de takken van andere gewassen (bomen) leeft.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009