header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Hooikoorts

 

Overzicht ziekten en aandoeningen >>

 
  Algemeen
Een allergie of overgevoeligheid is een ongecontroleerde reactie van het lichaam op bepaalde stoffen. Ze worden ook wel allergenen genoemd.
Normaal gesproken maakt het lichaam na contact met het betreffende allergeen zogenaamde antistoffen aan. Deze antistoffen zijn in staat het allergeen uit te schakelen waardoor klachten uitblijven. Bij een allergische reactie is dit proces verstoord en reageert het lichaam extreem fel op het allergeen. Tijdens een allergische reactie komt er histamine vrij. Histamine is verantwoordelijk voor de ziekteverschijnselen die optreden bij een allergische reactie.

Hooikoorts
Hooikoorts heeft weinig met hooi en meestal niets met koorts te maken. Vroeger dacht men dat de meeste klachten ontstonden tijdens de hooitijd, vandaar de naam hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of struiken. De hooikoortsklachten ontstaan pas nadat men enkele seizoenen stuifmeel heeft ingeademd. Veel mensen krijgen hooikoorts tussen het 15e en 25e jaar. Er zijn echter veel uitzonderingen. Bij de meeste mensen worden na een jaar of tien de klachten minder, maar vaak gaat hooikoorts niet helemaal over.
Hooikoorts is niet gevaarlijk maar bij langdurige klachten kan een beschadiging van het neusslijmvlies optreden die moeilijk herstelt.

Klachten
Hooikoortsklachten zijn gebonden aan het bloeiseizoen van grassen en windbestuivende planten. Dit loopt van februari tot september. Gras is de grootste boosdoener. Dat bloeit in de maanden mei, juni en juli. Voor veel hooikoortspatiënten is dat dan ook de lastigste periode. Hooikoortsklachten zijn verschillend van aard en kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd voorkomen. De ernst van de klachten is afhankelijk van het aantal stuifmeelkorrels in de lucht.

De volgende klachten kunnen ontstaan.
• Neusklachten lijken in het begin op een neusverkoudheid die steeds erger wordt. Het neusslijmvlies raakt gezwollen en er ontstaat een branderig en jeukend gevoel, waardoor onbedwingbare niesbuien ontstaan. Er stroomt eerst helder, dun vocht uit de neus, dat later slijmerig, taai en soms gekleurd kan worden. Door de gezwollen neusslijmvliezen raakt de afvoer van de neusbijholtes naar de neus vaak verstopt. Dit geeft dan een vol gevoel in het hoofd en een zeurderige hoofdpijn boven de neusrug en de ogen.
• Bij oogklachten jeuken de ogen, ze voelen branderig aan en tranen voortdurend. De oogleden zijn gezwollen, het oogwit is rood en men is overgevoelig voor licht.
• Mond-, keel- en longklachten uiten zich in jeuk, een droog, branderig gevoel in de keel, een droge irriterende hoest, kortademigheid of een piepende ademhaling. Soms ontstaat astma.
• Huidklachten die kunnen optreden zijn zwellingen van mond en gezicht en netelroos (jeukende rode huidbulten).

Oorzaken
Meestal is het stuifmeel van grassen de boosdoener, maar ook het stuifmeel van bomen (berk, wilg), struiken (hazelaar) en onkruid (bijvoet, weegbree) kan klachten veroorzaken. Daarnaast zijn factoren als bloeitijd van het betreffende gewas, het weer (bij droog weer neemt de pollenconcentratie toe) en de grootte van de stuifmeelkorrel van invloed op hooikoortsklachten.

Wanneer moet u een arts raadplegen
Bij genoemde klachten is het verstandig om een arts te raadplegen. Deze kan de vorm en de aard van hooikoortsklachten vaststellen.

Hoe is hooikoorts te voorkomen
De klachten worden minder naarmate men minder stuifmeel inademt.
Vlak na een regenbui is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst. Dat is dan ook een goed moment om te gaan sporten of wandelen. Ook 's ochtends vroeg is er nog niet zo veel stuifmeel in de lucht aanwezig.
In huis valt stuifmeel snel op de grond, tenminste als er geen tocht is. U kunt gerust met open raam slapen, maar doe wel de deuren dicht en stofzuig regelmatig de slaapkamer. In de zomer is het verstandig horren voor open ramen en deuren te plaatsen, om het binnendringen van pollen zo veel mogelijk tegen te gaan.
Op het platteland zit meestal drie tot vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht als in de stad.
Op drukke autowegen zit vaak veel stuifmeel in de lucht. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de sterke luchtwervelingen. Aan de kust tenslotte zit erg weinig stuifmeel in de lucht.

Hooikoortsberichten
Het hooikoortsbericht bestaat uit een verwachting voor de volgende dag van de situatie voor hooikoortspatiënten. Van mei tot augustus worden op radio en teletekst dagelijks hooikoortsberichten uitgezonden.

Geneesmiddeladvies
Er bestaat geen geneesmiddel waarmee hooikoorts genezen kan worden. Wel kunnen de klachten bestreden worden. De meeste geneesmiddelen tegen hooikoorts kunnen het beste in overleg met de huisarts gebruikt worden, omdat het toepassen van dergelijke middelen een nauwkeurige diagnose vereist en omdat een aantal van deze middelen bijwerkingen kan geven. Ook zijn vervelende wisselwerkingen met andere geneesmiddelen mogelijk.
Antihistaminica worden vaak toegepast bij hooikoorts. Deze middelen gaan de werking van histamine tegen. Zij verminderen de ziekteverschijnselen die optreden bij hooikoorts.
Verder is er een aantal neussprays verkrijgbaar voor de behandeling van neusklachten. Deze moeten in het seizoen elke dag gebruikt worden, ook als er minder stuifmeel in de lucht zit. Veel van deze neussprays bevatten natriumcromoglicaat dat ervoor zorgt dat stoffen als histamine niet vrij kunnen komen.
Indien neusklachten gepaard gaan met oogklachten is doorgaans het gebruik van de neussprays afdoende. In de meeste gevallen verdwijnen ook de oogklachten.
Is dit niet het geval dan kunt u een natriumcromoglicaat bevattende oogdruppel overwegen.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009