header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Houtduif

 
   
  De houtduif of columba palumbus
Op het platteland ervaren de boeren de houtduif soms als een plaag omdat hij met veel smaak granen, wortels en groenten eet. Hierdoor zijn ze vrij schuw in het buitengebied, maar in bebouwde gebieden zijn ze soms vrij mak. Als u een houtduif naar een voedselplek of het water ziet lopen, let dan op de typische 'duiventenen'-pas. Een houtduif in een kale boom zie je niet makkelijk over het hoofd.
Kenmerken
De heldere, witte vleugelstreep scheidt de donkere bovenvleugel en grijze ondervleugel, vooral opvallend in de lucht. De houtduif heeft een wit-groene halsvlek. Het jong heeft dat niet, en is egaler van kleur. Lengte : 40 cm. De staartrand is zwart en de snavel lichtgebogen (bij andere Europose duiven niet).
Geluid
De zang is een vlak klinkend 'koe-koekoe' - de eerste zachte noot wordt makkelijk gemist. De monotone 'koe-koe' reeks eindigt meestal wat onaf met een 'koek'. U kunt een zachter gekoer horen als ze elkaar het hof maken, als de houtduifman voor de vrouw buigt met zijn veren opgezet en zijn staart uitgewaaierd.
Opvliegen
Als hij opvliegt, komen zijn vleugels boven zijn rug met een klap tegen elkaar. Deze handeling kost zoveel kracht dat dit bij een haastig vertrek niet gebeurt. Eenmaal verstoord, zal de vogel in een boom gaan zitten, van waaruit hij zichzelf makkelijk kan 'lanceren' door zich te laten vallen.
Voedsel
De houtduif houdt van groenten, vooral erwten en bonen, allerlei koolsoorten, koolrapen, knollen en spruitjes. Verder eikels, beukennootjes, haver, vlierbessen en onkruidzaad. Ook wel wormen, slakken en insecten. Verbaas u niet als u een duif grind ziet eten, dat doet hij om het voedsel te malen in zijn spiermaag (het spierachtige gedeelte van zijn maag).
Wintervoedering
Een steeds algemenere bezoeker in de tuinen. U kunt hem af en toe op een voederplek op de grond verwachten om brood, zaden en groentenresten te eten. Het gebeurt nog vaker dat ze even komen drinken uit de tuinvijver of het vogelbad.
Nest
Beide partners bouwen een slordig platform, meestal in een boom, soms op een gebouw, van twijgjes die verzameld zijn op de grond of geplukt van de bomen. De eieren worden met tussenpozen van één tot drie dagen gelegd. U kunt ze soms door de bodem van het nest heen zien liggen. Als het nest opnieuw gebruikt wordt, wordt het wat zwaarder. Het lange broedseizoen is mogelijk omdat de houtduif het voedsel voor zijn jongen omvormt tot de hoogwaardige duivenmelk, een kaasachtige stof uit de krop, rijk aan vet en proteïnen. De meeste andere vogels voeden hun jongen met insecten, die slechts kort beschikbaar zijn.
Broedgegevens
Maanden februari tot november - twee legsels - twee witte eieren - broedtijd : 17 dagen (beide partners) - vliegvlug : na zo'n 35 dagen, één week later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009